A tüntetések ellenére megjelent a román közlönyben a Btk. módosítása

A tiltakozó tüntetők szerint a rendelet a korrupt politikusokat védi

    Néhány órával elfogadása után, szerdára virradóra megjelent a román közlönyben a büntető törvénykönyvet (Btk.) és perrendtartást módosító sürgősségi kormányrendelet, annak ellenére, hogy a jogszabály gyors elfogadása ellen több mint tízezer ember tüntetett Románia nagyvárosaiban.
    A rendelet a hivatali visszaélésre, hanyag kezelésre, érdekellentétre és bűnpártolásra vonatkozó cikkelyeknél enyhít a Btk. szigorán, az indoklás szerint azért, hogy a törvényt összhangba hozza az alkotmánybíróság korábbi döntéseivel.
    Szerdára virradó éjszaka a kormány intézkedése ellen tiltakozó tüntetők vonultak utcára országszerte, akik szerint a rendelet a korrupt politikusokat védi. A bukaresti kormány épületét körülvevő több mint tízezer tüntető közül többen megpróbáltak behatolni az épületbe, őket könnygázzal állította meg a csendőrség. A felháborodott demonstrálók hógolyókkal dobálták meg az épületet és az azt védő csendőrkordont.
    Kolozsváron nyolcezer, Temesváron és Nagyszebenben ötezer tüntető vonult éjszaka az utcára a Mediafax hírügynökség becslése szerint.
    A tüntetők a büntetőjog módosítása ellen szervezett korábbi demonstrációkon is használt, a “Vigyen el bennetek a DNA (korrupcióellenes ügyészség)!”, és “Demokráciában a tolvajoknak börtönben a helyük!” jelmondatokat skandálták, “Tolvajok kormánya”, “Ez bűnszövetkezet, nem kormány”, “PSD – vörös pestis” feliratú plakátokat emeltek a magasba, és immár a kormány lemondását, előrehozott választásokat is követelve.
    Az éjszakai tüntetések incidensek nélkül értek véget.
    A rendelet értelmében ezentúl csak a 200 ezer lejnél (14 millió forint) nagyobb kárt okozó hivatali visszaélésért indítható bűnvádi eljárás, a kiszabható legnagyobb büntetést pedig az eddigi hétről három évre csökkentette, öt évre rövidítve az elévülési időt.
    A Btk.-ba bekerült egy olyan cikkely, miszerint nem minősül hivatali visszaélésnek a “jogszabályok kidolgozása, kibocsátása, illetve elfogadása”. Az ellenzéki sajtó szerint a kormány ezzel próbálta megakadályozni azt, hogy a Btk. “rajtaütésszerű” megváltoztatásáért bűnpártolás gyanújával bepereljék.
    Hanyag kezelésért nem indítható többé büntetőeljárás, és ezentúl – másodfokú rokonságig – nem lehet majd bűnpártolással vádolni az elkövető családtagjait. A büntető perrendtartás módosítása azonnal, a törvénykönyv módosítása a közzétételtől számított tíz napon belül lép hatályba.
    Romániában 2100 olyan köztisztviselő áll bíróság előtt, akik ellen hivatali visszaélésért, és csaknem kétezer olyan, akik ellen hanyag kezelésért emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség (DNA) – közölte szerdán a legfőbb ügyészség. A román sajtó szerint a Btk. módosításának kedvezményezettjei között számos kormánypárti és ellenzéki politikus, köztük Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt elnöke található.

Baranyi László/MTI

Kérem ossza meg ismerőseivel: