A vadkárok felmérését is végzik az aratással egy időben

Ditróba, a korábbi medvetámadás helyszínére látogattak Hargita megyei elöljárók

A kukorica aratásával egy időben a kárfelmérés is zajlik Ditróban, szeptember 14-én a helyszínre látogatott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Bende Sándor megyei tanácsos, Puskás Elemér, Ditró polgármestere, Fazakas Szilárd alpolgármester, továbbá jelen voltak vadászok, a sajtó képviselői és a kukoricás tulajdonosa.

Mint korábban beszámoltunk, nemrég szintén kiszállt a helyszínre Borboly Csaba, mert a kukoricásban a medve megtámadt és megsebesített egy vadászt (http://kisujsag.ro/egyre-gyakoribbak-a-medvetamadasok-hargita-megyeben/). A vadászok szerint a kukoricásban jelenleg is van két medve.

Borboly Csaba a helyszínen elmondta, jelenleg kárfelmérés zajlik, érdemes megnézni, hogy egyéves nehéz mezei munka után mi maradt a termésből. A megyeelnök örömét fejezte ki, hogy jelen volt Bende Sándor képviselőjelölt, aki, mint mondta, remélhetőleg decembertől a parlamentben megpróbál javítani és változtatni azokon a nem megfelelő törvényeken, amiket eddig hoztak a vadgazdálkodás és mezőgazdálkodás ellehetetlenítésére. – Számos törvényjavaslatunk volt az elmúlt években az emberi életre veszélyes egyedek miatt, de sajnos egy sem ment át a parlamentben – számolt be Borboly Csaba.

aratasditro_2016szept14_1

Puskás Elemér beszámolt, még nem sikerült teljesen elvégezni a kárfelmérést, de az eddigi becslés szerint majdnem 1/3-os a kár.

Csibi István, a sértett tulajdonos elmondta, körülbelül egy hónapnyi munka veszett oda, szántás, ültetés, vegyszerezés stb.

Bende Sándor kifejtette, fontos az állatok védelme fontos, de emellett meg kell védeni az emberi életet, és ez kell jelentse a prioritást.

A vadász, aki kilőtte a társára támadó medvét elmondta, értékelte, hogy Hargita Megye Tanácsa elnöke kiállt mellette nyilvánosan is.

Kérem ossza meg ismerőseivel: