A vadkárok megtérítését szabályozó határozatot fogadott el a kormány

A jogszabály a vadkárok méltányos és gyors megtérítését, világos jogokat és kötelezettségeket ír elő

A vadkárok megtérítését szabályozó határozatot fogadott el szerdai ülésén a kormány. Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter szerint a jogszabály a vadkárok méltányos és gyors megtérítését, világos jogokat és kötelezettségeket ír elő.

A tárcavezető hangsúlyozta, mandátuma kezdetétől prioritásként kezelte ezt a kérdést, hiszen a károsultak jogos kérése a kártérítés, legyen szó embert ért támadásról vagy a terményekben, jószágokban, járművekben keletkezett kárról.

“Többéves munkáról van szó, hiszen először meg kellett szüntessük a kifizetések körüli káoszt. Mostanra napirenden vagyunk a kompenzációkkal, és soha ennyi pénz nem volt kártérítésekre. A ma elfogadott kormányhatározat egy újabb fontos lépés, amellyel hatékonyabbá és gyorsabbá tesszük az igénylések elbírálását, ugyanakkor szabályozni fogjuk azt is, ha embert ér támadás, milyen kártérítésre jogosult ő, illetve a családja” – idézte Tánczost az RMDSZ közleménye.

E szerint a határozat a vadászati és a vadállomány védelméről szóló 2006/407-es törvény 1-es és 2-s mellékletében szereplő fajok által okozott károk megtérítési módját és a végrehajtáshoz szükséges egyes intézkedéseket írja elő. A határozat szabályozza a mezőgazdasági termények, háziállatok és gépjárművek tulajdonosainak jogait és kötelezettségeit, valamint a vadállomány kezelőinek kötelezettségét és felelősségét, a kártérítések megítélését és kifizetését.

A jogszabály értelmében a környezetvédelmi tárcának 60 napon belül rendeletet kell kiadnia, amelyben az emberi sérüléssel vagy halálos áldozattal járó vadtámadások után járó kártérítéseket szabályozzák. ‘Az áldozatoknak járó kártérítés fedezi a kórházi kezelés költségeit és a jövedelemkiesést arra az időszakra, amelyre a sérült munkaképtelenné vált, valamint az erkölcsi kártérítést. Halálos támadás esetén a temetési költségek fedezése mellett az elhunyt családjának a garantált bruttó alapbérnek megfelelő hozzátartozói nyugdíj jár’ – részletezte Tánczos Barna.

A törvény értelmében amennyiben a vadállomány kezelője és a mezőgazdasági terület, illetve állatállomány tulajdonosa teljesítette a kármegelőzési feladatait, a kártérítést közvetlen kifizetés formájában a környezetvédelmi minisztériumnak kell elvégeznie. A terményeket ért károk esetében a kártérítésbe beleszámítják az elvégzett szolgáltatások, például szántás, üzemanyag, vetőmag költségét is. A vadállatok által okozott közlekedési balesetek esetében a gépjárműben keletkezett károk megtérítéséért a közútkezelő felelős, amennyiben nem jelezte táblával a vadveszélyt, ellenkező esetben a környezetvédelmi minisztérium fizeti a kártérítést.

Tánczos Barna hangsúlyozta: a szaktárca az elmúlt években minden eddiginél nagyobb keretet biztosított a kártérítések kifizetésére, és idénre is elkülönítették az ehhez szükséges összegeket. 2021-ben több mint 7 millió lejt fizettünk ki a vadkárokra és minden addigi tartozást rendeztünk. A tavalyi évre a kártérítések összege megközelítette a 8 millió lejt. Az idei költségvetésben pedig újabb 8 millió lejt különítettünk el a vadkárokra. Soha ennyi pénz nem volt még vadkárokra, ami biztosítja, hogy minden felmerülő igényt ki tudjunk fizetni’ – taglalta a tárcavezető.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: