A végzős osztályok április 12-29. között online tanulnak

A többi osztály számára a tavaszi vakáció április másodikától május 4-éig tart

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter csütörtökön bejelentette: az országos vizsgákat az eredeti ütemterv alapján tartják meg, és április 12-e és 29-e között a végzős osztályok online vesznek részt az oktatási tevékenységeken.

A miniszter részt vett a társadalmi párbeszédért felelős bizottság megbeszélésén, ezt követően nyilatkozott a sajtónak.

Elmondta: az országos vizsgákat az eredetileg leszögezett dátumokon tartják meg, vagyis a nyolcadikosok képességfelmérő vizsgáját június 22-e és 25-e között, az érettségit pedig június 28-a és július elseje között.

A végzős osztályok számára nem módosul a tanév szerkezete. Számukra a tavaszi vakációkra április 2-a és 11-e, valamint április 30-a és május 9-e között kerül sor, a kettő között, vagyis április 12-e és 29-e között a végzős osztályok online vesznek részt minden oktatási tevékenységen – mondta Cîmpeanu.

A többi osztály számára a tavaszi vakáció április másodikától május 4-éig tart.


A végzős osztályokon kívül valamennyi osztály számára egy héttel lerövidül a második félév, a szakmunkásképzősök esetében pedig lemondanak az Iskola másként hétről – jelentette be csütörtökön a tanügyminiszter.

Sorin Cîmpeanu a Társadalmi Párbeszédért Bizottság ülése után leszögezte, a végzős osztályokat egyáltalán nem érintik a járványhelyzet indokolta módosítások. Az előkészítő, az I-VII., valamint a IX-XI. osztályok tanulói számára június 18-a helyett június 25-én ér véget a második félév. Tananyagpótló órákra nem lesz szükség, félévi dolgozatokat ugyanis nem írnak a tanulók, és csökkentették a félévi jegyek lezárásához szükséges jegyek számát – magyarázta a tárcavezető.

A szakmunkásképző iskolák tanulói számára változatlanul 37 hetes marad a tanév, esetükben lemondanak az Iskola másként hétről.

A másodikosok országos tudásfelmérőjét, amelyre eredetileg április 20-a és 23-a között került volna sor, átütemezik a május 25-e és 28-a közötti időszakra. A karantén alá vont településeken a vesztegzár feloldása után szervezik meg a másodikosok, a negyedikesek és a hatodikosok tudásfelmérőit, valamint a végzősök próbavizsgáit – hangsúlyozta a miniszter.


Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter csütörtökön úgy nyilatkozott, meggyőződése, hogy a gyerekek iskolai tesztelése rövid időn belül megoldódik.

A tárcavezető szerint egyfelől biztosítani fognak erre szakszemélyzetet, másfelől non-invazív tesztelést vezetnek be, amit ‘könnyebben elfogadnak a szülők’.

A nem invazív teszteket már használják olyan országokban, mint Ausztria, Németország és Franciaország – mutatott rá a tárcavezető.

Elmondta: a tanárok több mint fele megkapta már a vakcinát.

A tárcavezető szerint az iskolákban nem változik a napi új fertőzöttek átlagos száma, ez hetek óta 20 tanuló és 30 pedagógus körül ingadozik, ez alól csak e hét hétfője volt kivétel, amikor az átlagosnál magasabb volt az új fertőzöttek száma.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: