A vendéglőknek fel kell tüntetniük a menüben az ételek összetevőit, adalékanyagait és tápértékét

Ezt a március 15-én hatályba lépett rendelet írja elő

Az éttermeknek és a kereskedelmi vendéglátóhelyeknek szerdától fel kell tüntetniük a fogyasztóknak felszolgált termékek és ételek összetevőit és tápértékét.

Ezt az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) elnökének március 15-én hatályba lépett rendelete írja elő.

A jogszabálynak eredetileg 2022. december 20-án kellett volna hatályba lépnie, de a vendéglátóipari munkáltatói szövetségek időt kértek az alkalmazására való felkészülésre.

Az ANPC közlése szerint az előírás kiterjed az online megrendeléseket fogadó vendéglátóipari egységek weboldalán kínált ételekre és termékekre is.

A rendelet szerint a készételek esetében az összetevők mennyiségét is fel kell tüntetni.

Egy múlt év végi közleményében az ANPC emlékeztetett arra, hogy az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról szóló 1169/2011-es uniós rendelet értelmében a kereskedelemben kötelező feltüntetni a termékek összetevőit és tápértékét. ‘Az a természetes, hogy ugyanezek az információk a készételeket felszolgáló vendéglátóhelyeken is elérhetőek legyenek’ – érvelt a hatóság.

Az ANPC elnöke, Horia Constantinescu egy január végi sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy a vendéglátóhelyeknek zárójelben a készételek összetevőinek adalékanyagait is fel kell tüntetniük.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: