A veszélyes medvék elleni azonnali közbelépés a település határain kívül is lehetséges

A képviselőház szerdán úgy döntött, hogy részben elfogadja Klaus Iohannis elnök kérését a veszélyes medvék elleni fellépést szabályozó, 2021/81-es sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvény újbóli megfontolására vonatkozóan. A törvényhozók megtartották azt a rendelkezést, miszerint a veszélyes medvék elleni azonnali közbelépést nem csupán a település határain belül, hanem azon kívül is foganatosítani lehet.

A jogszabály 187 támogató és 5 elutasító szavazatot kapott, 52-en tartózkodtak.

A 2021/81-es sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvénytervezetet eredetileg 2021. december 15-én fogadta el a parlament, Klaus Iohannis államfő azonban visszaküldte a testületnek újbóli megfontolásra.

Az államfő többek között azt kifogásolta, hogy a törvény néhány előírása nem egyértelmű, alkalmazása során problémák merülhetnek fel, ezért a parlamentnek felül kell vizsgálnia a szöveget.

“A parlament feladata, hogy megtalálja a méltányos egyensúlyt az emberek élethez és testi épséghez való jogának védelme és a védett fajokhoz tartozó vadállatok támadásainak megelőzése között olyan jogalkotási megoldásokkal, amelyek egyrészt biztonságos környezetet teremtenek az érintett közösségek számára, másrészt hozzájárulnak ezeknek a fajoknak a védelméhez” – fogalmazott az elnök a parlamenthez intézett igénylésében.

Iohannis hangsúlyozta továbbá, hogy a 2021/81-es sürgősségi kormányrendelet eredetileg a település határain belüli közbelépést szabályozta, a parlamentben azonban úgy módosították a jogszabályt, hogy az a település határain kívülre is érvényes legyen. Szerinte ezzel a módosítással együtt “egyértelmű procedúrákat és objektív kritériumokat” kellett volna felállítani, illetve meg kellett volna szabni, hogy a környezetvédelmi hatóságok milyen felelősséggel és ellenőrzési kötelezettséggel rendelkeznek ilyen esetekben. Mindezek hiányában visszaélések történhetnek – véli. A települések határain kívüli közbelépést úgy kell szabályozni, hogy az ilyen intézkedéseket csak kivételes helyzetekben alkalmazzák, és ezek összhangban legyenek minden vonatkozó jogszabállyal, beleértve a természetes élőhelyek, valamint a vadon élő növény- és állatfajok védelméről szóló 2007/57-es sürgősségi kormányrendeletet is – nyomatékosította.

Az államfő szerint ugyanakkor a parlamentnek összhangba kell hoznia a jogszabályt a büntető törvénykönyvvel, a jelenlegi formában ugyanis a szükséghelyzet definíciója eltér a két törvényben, ami amellett, hogy problémákat okozhat az új jogszabály alkalmazásában, a büntetőjogi felelősségre vonást is megnehezíti.

A képviselőház szerdai ülésén megtartotta a rendelkezést, miszerint a veszélyes medvék elleni azonnali közbelépés a település határain kívül is lehetséges. Kivették azonban az eredetileg elfogadott szövegből a “szükséghelyzetben levő személyre” vonatkozó rendelkezést, aki a jogszabály megfogalmazása szerint ‘hivatali feladatai ellátása vagy törvényes vadászat során kilövi vagy más módon eltávolítja a saját vagy más személy életét, testi épségét vagy tulajdonát veszélyeztető barnamedvét”.

A képviselőház döntő fórum az ügyben.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: