A veszélyhelyzet lejártával minden járványügyi korlátozás megszűnik

De a covid-tesztelésnek folytatódnia kell

A veszélyhelyzet megszüntetésével feloldják a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat Romániában – közölte kedden az egészségügyi miniszter.

Sajtótájékoztatóján Alexandru Rafila leszögezte, sem kültéren, sem zárt térben nem lesz kötelező szerdától a védőmaszk viselése, és nem korlátozzák a bevásárlóközpontokba, vendéglátóegységekbe, közintézményekbe való belépést, sem ezek nyitva tartását.

Ugyanakkor az országba belépőktől nem kérik a Covid-igazolványt, és beutazási adatlapot sem kell kitölteni.

“Gyakorlatilag minden korlátozás megszűnik (…) Az elővigyázatosság és az egyéni felelősség lesz a meghatározó a következő időszakban” – fogalmazott Rafila.


Továbbra is ajánlott a maszk viselete a tömegközlekedési eszközökön, az iskolákban és a kórházakban

A koronavírus terjedésének megfékezése érdekében a járványügyi korlátozások kedd éjféli feloldása után is ajánlott a maszk viselete a tömegközlekedési eszközökön, az iskolákban és a kórházakban, valamint a zsúfolt és forgalmas kültéri helyeken – jelentette ki kedden az egészségügyi miniszter.

Sajtótájékoztatóján Alexandru Rafila elmondta, a kórházakban a pácienseknek és a hozzátartozóiknak, az oktatási intézményekben pedig a pedagógusoknak, a gyerekeknek és az egyetemi hallgatóknak is ajánlatos maszkot viselniük.

A miniszter azt ajánlotta a lakosságnak, hogy a forgalmas nyilvános helyeken, például piacokon, továbbra is viseljenek maszkot, és ha lehet, kerüljék a zsúfoltságot. Továbbra is ajánlatos szerinte az alapos kézmosás, a különböző fertőtlenítőszerek használata, a tömegközlekedési eszközök és a közintézmények rendszeres takarítása és fertőtlenítése.

Rafila arra kérte a koronavírus tüneteit mutató személyeket, hogy jelentkezzenek tesztelésre a háziorvosuknál, és ha az eredmény pozitív, akkor keressék fel a fertőzöttek ellátására létrehozott járóbeteg-központokat vagy forduljanak a kórházak sürgősségi ügyeletéhez.

A tárcavezető hangsúlyozta: ezeknek az ajánlásoknak a betartása hozzájárul ahhoz, hogy a tovább csökkenjen a fertőzöttek, az intenzív terápiás ellátásra szoruló betegek és az elhalálozások száma. ‘Ezeket az ajánlásokat legalább még egy ideig, a vírus közösségi terjedésének megszűnéséig, mindannyiunknak tiszteletben kellene tartanunk’ – jelentette ki Rafila.


A koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált személyeknek ezután is elkülönítésbe kell vonulniuk, de nem fogják ellenőrizni őket a hatóságok

A koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált személyeknek a járványügyi korlátozások megszűnte után is lakhelyi elkülönítésbe kell vonulniuk, ennek betartását azonban ezután az emberek “jóérzésére” bízzák, a hatóságok nem fognak ellenőrizni és büntetni – közölte kedden az egészségügyi miniszter.

Sajtótájékoztatóján Alexandru Rafila elmondta, nemcsak a Covid-19, hanem minden fertőző betegség esetén ajánlott néhány napra elkülönítésbe vonulni, egyrészt a gyorsabb felépülés érdekében, másrészt pedig azért, hogy ne terjesszük a kórt.

Az egészségügyi miniszter szerint jóérzés kérdése, hogy ha valakinél igazolják a SARS-CoV-2-fertőzést, önként elkülönülésbe vonul, akkor is, ha ezt nem ellenőrzik.

“Amint valakinek pozitív lesz a tesztje, automatikusan elkülönülésbe vonul, és kiírja betegszabadságra a családorvos vagy annak a kórháznak az orvosa, ahova beutalták” – fogalmazott az egészségügyi miniszter.


Alexandru Rafila: a covid-tesztelésnek folytatódnia kell, és az állapotfelmérő központok is folytatják működésüket

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter keddi sajtótájékoztatóján leszögezte, a covid-tesztelés nem áll le az elkövetkező időszakban, és az állapotfelmérő járóbeteg-központokban is folytatódik a tevékenység.

‘Nem szabad felfüggeszteni a teszteléseket, mivel a tesztelés része az intézkedéscsomagnak, amely lehetővé tette, hogy ellenőrzés alatt tartsuk a dolgokat, ne legyenek túlzsúfoltak a kórházak, és ne legyen annyi haláleset. A tesztelést folytatni kell. És az állapotfelmérő járóbeteg-központok továbbra is működni fognak, mert a célunk nem az, hogy az embereket kórházba utaljuk. A cél az, hogy képesek legyünk felmérni állapotukat, és ambuláns kezelést nyújtani nekik’ – fejtette ki a tárcavezető.

Az elkövetkező időszakokban a kórházaknak a koronavírus-fertőzött páciensek mellett kezelniük kell a többi beteget is, de előbbiek számának csökkenésével minden intézmény visszatérhet eredeti tevékenységi profiljához.

A kormány döntése értelmében március 8-a után nem hosszabbítják meg a koronavírus-pandémia miatti veszélyhelyzetet, amely közel két évig, 2020. május 15-étől 2022. március 8-áig volt érvényben Romániában.


Rafila: bármilyen fertőző betegség felbukkanása indokolhatja egy osztály vagy csoport tevékenységének időszakos felfüggesztését

Ha egy osztály vagy óvodai csoport több tagja is megfertőződik a SARS-CoV-2 vírussal, a tanfelügyelőség a közegészségügyi igazgatósággal közösen az oktatás időszakos felfüggesztését rendelheti el – közölte keddi sajtótájékoztatóján Alexandru Rafila egészségügyi miniszter.

Rafila elmagyarázta, ez a szabály minden fertőző betegség felbukkanása esetében érvényes, nem korlátozódik kimondottan a koronavírusos fertőzésekre.

Azt is leszögezte: ha fertőző betegség üti fel a fejét egy osztályban vagy csoportban, az indokolhatja a szóban forgó osztály vagy csoport tevékenységének időszakos felfüggesztését, de az egész iskoláét nem.


Lucian Bode: a helyi rendőrségek visszakerülnek a helyi önkormányzatok hatáskörébe

Eredményesnek bizonyultak a koronavírus-járvány leküzdésére irányuló közös erőfeszítések Romániában – állapította meg kedden Lucian Bode belügyminiszter annak kapcsán, hogy szerdán nulla órától véget ér a veszélyhelyzet, és érvényüket vesztik az eddigi járványügyi óvintézkedések.

A tárcavezetőt idéző belügyminisztériumi közlemény emlékeztetett arra, hogy szerdától kültéren és beltérben sem kötelező a maszkviselés, korlátozások nélkül szervezhetők tüntetések, felvonulások, koncertek és más nyilvános események, akadálytalan lesz a személyek és járművek közlekedése a nap bármely órájában.

A belügyminisztérium tájékoztatott arról is, hogy szerdától a helyi rendőrségek visszakerülnek a helyi önkormányzatok hatáskörébe, és kikerülnek a belügyminisztérium irányítása alól az önkéntes katasztrófavédelmi alakulatok és a mentőszolgálatok.

A tárca közlése szerint újra megnyit a veszélyhelyzet idején lezárt vagy korlátozott forgalommal működő nagykárolyi román-magyar határátkelő és a lipniţai román-bolgár határátkelő.

A minisztérium ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy 90 napon belül lejárnak az iratok (személyazonossági kártya, gépkocsivezetői jogosítvány), amelyek érvényességét a veszélyhelyzet idején hosszabbították meg.


Rafila szerint az egyetemeknek átmeneti időszakra van szükségük a jelenléti oktatásra való visszaálláshoz

Az egyetemeknek átmeneti időszakra van szükségük ahhoz, hogy átálljanak az online tanításról a jelenléti oktatásra – jelentette ki kedden Alexandru Rafila egészségügyi miniszter.

A tárcavezető a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatóján beszélt erről, rámutatva, az átmeneti időszaknak nem kell elhúzódnia, de figyelembe véve az felsőoktatási intézmények sajátos helyzetét, mindenképpen szükség van erre a könnyítésre. Emlékeztetett arra, az egyetemi bentlakások némelyikében jelenleg ukrajnai menekülteket szállásoltak el.

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter kedden közölte, hogy 2022. március 9-étől a felsőoktatási intézmények visszatérnek a jelenléti oktatáshoz. Ha azonban bizonyos körülmények nem teszik lehetővé az azonnali átállást (például a diákbentlakások állapota vagy az órarend-módosítás nehézkessége), akkor a felsőoktatási intézmény szenátusa egy átmeneti periódus beiktatásáról határozhat az egyetemi autonómia elve alapján.


Cîmpeanu: a veszélyhelyzet lejártával az oktatási tevékenységet érintő korlátozások is megszűnnek

A veszélyhelyzet lejártával az oktatási tevékenységet érintő járványügyi korlátozások is megszűnnek – közölte kedden az oktatási miniszter.

Sorin Cîmpeanu átiratban tájékoztatta a megyei tanfelügyelőségeket, hogy március 9-étől nem érvényes az oktatási és egészségügyi miniszter közös rendelete, amely szerint a koronavírusos megbetegedések száma vagy a kórházak Covid-osztályainak a telítettsége a mérvadó az oktatási forma megszabásakor.

Azok az osztályok vagy csoportok, amelyek a veszélyhelyzet megszűntekor online folytatják tevékenységüket, ebben a rendszerben maradnak a digitális tanrendre való áttérést elrendelő határozatban megszabott időszak lejártáig – magyarázta a miniszter. Ugyanez érvényes a veszélyhelyzet megszűntekor karanténban vagy lakhelyi elkülönítésben levő óvodásokra, iskolásokra és tanügyi alkalmazottakra is.

A krónikus betegségben szenvedő tanulók esetében az egészségügyi és oktatási minisztérium további intézkedéseket fog hozni, hogy járványügyi szempontból biztonságban tanulhassanak – közölte még a miniszter.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: