A veszélyhelyzet további 30 napos meghosszabbítására kell számítani

R. Arafat: Tilosak a több százezer ember részvételével szervezett utcai szilveszteri ünnepségek

Tilosak a többszázezer ember részvételével szervezett utcai szilveszteri ünnepségek – jelentette be Raed Arafat, az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) vezetője.

Kifejtette: egyelőre nincs ellenőrzés alatt az új koronavírus terjedése, Romániában nem regisztrálják a fertőzöttek számának jelentős csökkenését.

Kérdésre válaszolva leszögezte: tilosak a több százezer ember részvételével szervezett utcai szilveszteri ünnepségek.

Hozzátette: továbbra is érvényben marad az éjszakai kijárási tilalom.

A CNSU vezetője szerint ‘nem írja sehol’, hogy tilos a disznóölés, de azt tanácsolta, kerülni kell a kolindálást.

Az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) úgy döntött csütörtöki ülésén, hogy javasolja a veszélyhelyzet további 30 napos meghosszabbítását december 14-étől kezdve – jelentette be Raed Arafat, az országos katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője.

A következő 30 napban az eddigi rendelkezések maradnak érvényben, amelyeket kiegészítettek a sífelvonókon alkalmazandó szabályokkal. Ez utóbbira vonatkozóan közös rendeletet ad ki az egészségügyi és a gazdasági minisztérium – mondta el a DSU vezetője.

“Ha a kabinos felvonó húsz fő befogadására alkalmas, akkor valószínűleg az a döntés születik, hogy csak tíz személyt szállíthat. A sífelvonók és libegők normálisan működnek. A többi előírás természetesen az üdülőhelyeken is érvényben marad, ami az éttermeket és minden más helyiséget illet, ahol az emberek tartózkodhatnak”- magyarázta Arafat.

Arra a kérdésre, hogy a sípályákat mindenki használhatja-e, vagy csak a helyi lakosság, Arafat azt mondta: “A pályák nyitva lesznek, de be kell tartani az összes vonatkozó szabályt.”

A DSU vezetője kifejtette: minden más korábbi intézkedés, amelyet a 14 napra kumulált incidencia értékhatárai (1,5 ezrelék alatt, 1,5 ezrelék és 3 ezrelék között, 3 ezrelék fölött) szerint rendeltek el, érvényben marad.

Hozzátette: a kormány pénteki ülésén vitatja meg a CNSU javaslatát.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: