A vészhelyzeti bizottság újabb intézkedéseket javasolt

A kulcsfontosságú ágazatokban dolgozó alkalmazottak heti rendszerességgel történő tesztelését ajánlják

Az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet meghosszabbítását előíró, szerdán jóváhagyott határozatában javasolja az alkalmazottak heti rendszerességgel történő tesztelését a kulcsfontosságú ágazatokhoz tartozó intézményekben.

A határozat értelmében január 8-ától további 30 napra meghosszabbítják a veszélyhelyzetet Romániában.

A CNSU arra is javaslatot tesz, hogy a kulcsfontosságú területeken működő intézmények és vállalatok alkalmazottait heti rendszerességgel teszteljék koronavírusra, biztosítsák a váltott műszakban történő munkavégzést, és rendeljék el a magasabb védettséget biztosító maszkok (FFP2) használatát a zsúfolt helyeken.

A CNSU ugyanakkor javasolja azon intézkedés fenntartását, mely szerint az alkalmazottak legalább 50 százalékának távmunkában kell dolgoznia. Amennyiben a tevékenység sajátos jellege nem teszi lehetővé a távmunkát vagy otthoni munkát, több váltással vagy csúsztatott munkarenddel kell folytatni a tevékenységet, utóbbi esetben 7.30, illetve 10 órai kezdéssel.

A vészhelyzeti bizottság határozatában szereplő intézkedéseket a kormánynak is jóvá kell hagynia.


Fertőzöttségi rátától függően a létesítmény kapacitásának 50 vagy 30 százalékos kihasználásával lehet sport- és kulturális eseményeket tartani

Az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) javaslatot tett arra, hogy ha egy településen az ezer lakosra számított új koronavírusos megbetegedések elmúlt két hétben jegyzett száma 1 vagy ennél kisebb, bizonyos tevékenységeket – például sportversenyeket, kulturális eseményeket – a létesítmény befogadóképessége legtöbb 50 százalékának kihasználásával lehessen megtartani. Az ilyen eseményeken továbbra is csak a beoltott, a koronavírusból kigyógyult vagy negatív teszteredményt felmutató személyek számára engedélyeznék a részvételt.

Ha a fertőzöttségi ráta 1 fölé nő, 30 százalékra csökkentik a felső határt.

Kivételt csak az éttermek és kávézók képeznének, ezek a 3 ezrelékes fertőzöttségi ráta eléréséig 50 százalékos kapacitással, 3 ezrelék fölötti ráta esetén pedig 30 százalékos kapacitással üzemelhetnek, és 5 és 22 óra között tarthatnak nyitva.

Egy ezrelékes vagy ennél alacsonyabb fertőzöttségi ráta esetén sportversenyeket – nyílt és zárt térben egyaránt – szintén 5 és 22 óra között lehet szervezni, és a nézőtér befogadóképességének 50 százalékáig engedhetnek be nézőket, akiknek tartaniuk kell egymástól a 2 méteres távolságot, és kötelező módon védőmaszkot kell viselniük. Ha a fertőzöttségi ráta meghaladja az 1-et, teljes kapacitásuk 30 százalékának kihasználásával működhetnek a sportlétesítmények.

A CNSU javaslata értelmében ugyanez a szabály lenne érvényes a mozikra, előadó- és koncerttermekre, a játéktermekre és beltéri uszodákra is.

Egy ezrelékes vagy ez alatti incidencia esetén a szabadtéri előadások, koncertek, fesztiválok és más kulturális események a hely teljes kapacitásának legfeljebb 50 százalékos kihasználásával tarthatók meg, 5 és 22 óra között, ugyanakkor a jelenlévők száma nem haladhatja meg az ezret, és 4 négyzetméternyi területet kell biztosítani minden résztvevő számára. Egy ezrelék fölött a hely kapacitásának 30 százalékáig engedhetnek be nézőket, akiknek a száma nem haladhatja meg az 500-at.

Ugyanez lenne érvényes a különféle képzésekre, konferenciákra, workshopokra is, ezek esetében egy ezrelék alatti fertőzöttségi ráta esetén 150-ben, egy ezrelék fölött 100-ban maximálnák a résztvevők számát.

A sport- és edzőtermek egy ezrelékes fertőzöttségi ráta alatt 50 százalékos, egy ezrelék fölött 30 százalékos kapacitással működhetnek.

A CNSU javaslatot tett arra is, hogy a 200 négyzetméternél kisebb felületű, nem élelmiszereket árusító üzletekbe Covid-igazolvány vagy negatív teszteredmény felmutatása nélkül is engedélyezzék a belépést. Ez esetben biztosítani kell a személyenkénti 4 négyzetméter felületet, illetve a bejáratnál fel kell tüntetni, hogy legfeljebb hány személy tartózkodhat egy időben az üzletben.


Arafat: a gazdasági szereplők tevékenységük felfüggesztését kockáztatják, ha a munkaközösség nem tartja be az óvintézkedéseket

Raed Arafat, az országos katasztrófavédelem vezetője arra figyelmeztette szerdán a gazdasági szereplőket, hogy tevékenységük felfüggesztését kockáztatják, ha a munkaközösség nem tartja be az egészségügyi óvintézkedéseket, és emiatt sokan megfertőződnek a munkahelyen.

Arafat kifejtette, más országok példája alapján fennáll a veszély, hogy bizonyos vállalkozások (például vendéglők, üzletek) kénytelenek lesznek bezárni, mert alkalmazottaiknak karanténba kell vonulniuk. Az országos vészhelyzeti bizottság ennek kivédésére azt javasolja, hogy alkalmazottaikkal szigorúan tartassák be az egészségügyi óvintézkedéseket, többek közt a maszkviselésre vonatkozó szabályt.

A CNSU ugyanakkor lehetővé teszi a létfontosságú intézmények vezetői számára, hogy tesztelést és FFP2 maszk viselését tegyék kötelezővé zsúfolt helyeken, például konferencia- vagy gyűléstermekben.

Ilyen létfontosságú intézmény például az atomerőmű, amely esetében megengedhetetlen, hogy a létesítmény mérnökök vagy munkások karanténba vonulása miatt felfüggessze tevékenységét – magyarázta Arafat.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: