Ablak az életre – Czire Alpár fotókiállítása

A számos hazai és nemzetközi kiállításon díjazott fotós, Czire Alpár színes és fekete-fehér felvételeivől nyílik kiállítás március 30-án, hétfőn délután hat órától a gyergyószentmiklósi Művelődési Ház Karancsi Sándor-termében. Az Ablak az életre címet viselő kiállítást Bányász Emerencia nyitja meg.

Czire Alprá 1976-ban született Székelykeresztúron. Szülővárosában végezte középiskolai tanulmányaimat, majd Brassóban szerzett testnevelő tanári oklevelet.

Tíz éve hivatása a fotózás. Ez idő alatt részt vett számos alkotótáborban, ahol alkalma volt megismerni a vidéki székely ember életét, hétköznapját, tárgyi néprajzát, építészeti örökségét.

czire_kisujsag_cover

„Képeim nagy részén az ember áll központi helyen, még akkor is, ha csak egy tárgy vagy az élettér utal az ember jelenlétére. Minden elkapott és kiragadott pillanat, minden fénykép egy lefektetett küszöb az idő folyosóján, amelyet átlépünk az expozíció pillanatában.

Számomra a fotográfia tömör valóság, a maga eleven és eredendő szépségével és mulandóságával. Ezért mondhat egy jó kép többet ezer szónál, mert a dolgok lényegét sűrítve tárja elénk, sajátos jelrendszerben. Amelyik kép feloldódik a szemlélőben, azt magával viszi és beleivódik, mint egy ölelés.

Arra törekszem, hogy a fénykép annak a törékeny pillanatnak a megragadása legyen, amely magába sűrít egy egész történetet. Akár megismertet valamit, akár felidéz, a nézőben tovább tudja szőni a gondolatot, és részese lehet egy rövid időutazásnak.

Ha embert fotózom, a jellemet, a karaktert, az életérzést igyekszem megragadni. Nagy figyelmet (és legtöbbször beavatkozást, befolyásolást, rávezetést) igényel, hogy észrevegyem ezeket a jeleket és jegyeket rendszertelenül ismétlődve megjelenni és eltűnni az arcon és akkor exponálni, mikor a legerőteljesebben vannak jelen. Fotóst próbáló, de élményekben gazdag munka.

A természet az más. Az mindig feltölt és harmonikus.

Míg az előzőnél alakíthatom a cselekmény kimenetelét, addig az utóbbinál inkább csak keresője és szemlélője vagyok a jelenségeknek. A természet kimeríthetetlen témát kínál a maga sokszínűségével, örök izgalom elkapni egy-egy rendkívüli pillanatot.

A fotós többet lát a világból és talán másképp is. Ezt a másként látást szeretném bemutatni a képeken keresztül, hogy közösen rácsodálkozhassunk a világ nagyszerűségére és változatosságára.” – fogalmazott Czire.

bucsiniosz_kisujsag_cover

Bucsini ősz

csaksuttogva_kisujsag_cover

Csak suttogva

kikepzes_kisujsag_cover

Kiképző

 

Czire Alpár honlapja: http://czirealpar.blogspot.ro/
Szervezők: Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ, Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város
Partnerek: Figura Stúdió Színház, Gyergyói Fotóklub
Médiapartnerek: Gyergyói Hírlap, Székelyhon.ro, Kelet Infó Media Group, Hargita Népe, nemtv.ro, Erdély.ma, morfondir.ro.

Minden érdeklődőt szívesen látunk!

Kérem ossza meg ismerőseivel: