Adják vissza román állami kitüntetéseiket!

Az eddig kitüntetett magyarok adják vissza román állami kitüntetéseiket!

Mint ismeretes, Klaus Johannis román államelnök visszavonta Tőkés Lászlónak, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökének, európai parlamenti képviselőnek Románia Csillaga kitüntetését, melyet a rendszerváltást lehetővé tevő temesvári forradalmi eseményekben betöltött szerepéért, valamint „bátorságának és emberi méltóságának kivételes elismeréseként” kapott.

Klaus Johannis elfogadhatatlan döntése kétségbe vonta a szólásszabadsághoz való alapvető állampolgári jogunkat, mikor arra hivatkozva fosztotta meg Tőkés Lászlót kitüntetésétől, hogy az EMNT elnöke – több más európai ország gyakorlatához hasonlóan – arra kérte a magyar kormányt, lépjen fel az erdélyi magyarok megmaradásának biztosításáért. Az épp Tőkés László hathatós szerepvállalásával kivívott szabadság minket, a romániai forradalomban is döntő szerepet vállaló erdélyi magyar közösséget, is megillet, ezért tiltakozunk az államelnök döntése ellen.

Amit 1989 decemberében, úgy most is összefogásra van szükségünk, hogy kifejezhessük: hitet teszünk a huszonhat évvel ezelőtt – Tőkés László által is – lefektetett alapelveink mellett. Szolidaritásvállalásuk jeleként ez úton is felszólítjuk a román állami kitüntetésekkel rendelkező erdélyi magyar személyiségeket, hogy Klaus Johannis döntése ellenni tiltakozásképp, adják vissza érdemrendjeiket!

Markó Béla, Kelemen Hunor, Borbély László vagy épp Eckstein Kovács Péter is rendelkeznek a Románia Csillagával azonos, vagy ahhoz hasonló kitüntetésekkel. Ezek visszaadása gesztus értékű vállalás lenne, mellyel hitet tehetnek az amúgy is törékeny romániai demokrácia mellett, s tiltakozhatnának az egyre inkább elszaporodó magyarellenes megnyilvánulások ellen.

Fancsali Ernő,
az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári szervezetének elnöke

Címfotó: foter.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: