Aggodalomra nincs ok

A városi vészjelzők rendszerét tesztelik hétfőn

Tavaly kezdődött el az a beruházás, amelynek keretében Gyergyószentmiklóson a városi vészjelzőket modernizálják. Számítógép által vezérelt indítást és a távolsági beüzemelés lehetőségét építik be a meglévő hálózatba. A munkálatok eredményeképp, katasztrófa-helyzetben internetes, illetve telefonos úton is bendíthatók, mi több, a megyei Sürgősségi Esetek Felügyelőségének is hozzáérése van.

Az elmúlt évben mintegy 51 996 lej értékben zajlottak munkálatok és 5 sziréna bekötése történt meg. A hálózat korszerűsítése idén is folytatódik, a testület további 35 000 lejt irányozott elő újabb vészjelzők bekötésére. A munkálatok, melyet a brassói ICCO Systems Kft. szakemberei végzik, hétfőn, augusztus 22-én a délelőtti órákban zárulnak, várhatóan délben-délután meg is szólaltatják őket kipróbálás gyanánt. Aggodalomra nincs ok, a hétfői vészjelzések mindössze a rendszer próbáját jelentik.

Hogy jelzik a riadót?

A lakosság számára fontos azt tudni, hogy katasztrófát a szaggatottan szóló riadó jelent: 16 másodperc hangjelzés, 10 másodperc szünettel – összesen 2 percig. A katasztrófahelyzet elmúltát ugyancsak sziréna jelzi: ez esetben 2 percig folyamatosan, megszakítás nélkül szólnak a vészjelzők. 

Egyszerűbben: szaggatott = vész, folyamatos = minden rendben (2-2 perc).

Kérem ossza meg ismerőseivel: