Akkor tölti be igazi szerepét a népviselet, ha viselik is

Bemutatták Kisné Portik Irén népviseletről szóló könyvét

„A viselet szimbólumhordozó jelleggel bír, használati szerepén túlmenően jelzi viselőjének nemzeti hovatartozását, életkorát. Tükrözi az ünnepek, szokások örömét, gyászát… Óvni, menteni kell, amíg nem késő” – hangzott el Kisné Portik Irén néprajzkutató, szakíró, szakoktató Szépanyám szőtte, dédanyám varrta és hímezte című könyvének bemutatóján, február 26-án, pénteken a csíkszeredai megyeházán. A fenti idézet Tankóné Péter Mária-Terézia Csíkmadaras – Székelyruhában hétköznap, vasárnap, régen és napjainkban című művéből való, ezzel köszöntötte a résztvevőket Péter Csaba, a Művészeti Népiskola vezetője felhívva a figyelmet a népviselet jelentőségére, hiszen az a hagyomány, a kultúra egyik hordozója, jelzi a hovatartozást, óvni és menteni kell, amíg nem késő. Továbbá bemutatta a könyv szerzőjét a közönségnek: Kisné Portik Irén nevét a néprajz, a népruhavarrás területén végzett munkássága tette ismertté. Felismerte e gazdag örökséget, összegyűjtötte, rendszerezte és elhivatottsággal ismerteti e ránk hagyott értéket.

– E könyv által olyan magas értékrendű gyűjtemény jut el az emberekhez, amely erősíti, óvja népünket az idegen hatásoktól, benyomásoktól. Lehet bármilyen szép egy vidék népviselete, ha nem veszik magukra az emberek, ha csak a szekrényekben, múzeumokban őrzik, akkor sokat veszít értékéből. Egy népviselet akkor tölti be igazi szerepét, ha viselik is – hangzott el Péter Csaba köszöntőjében.

konyvbemutato 4

Hargita Megye Tanácsa részéről Borboly Csaba elnök köszöntötte a népes közönséget. Elmondta, hogy nemrég járt Budapesten, ahol azt a visszajelzést kapta, hogy az ottaniak is szívesen megélnék a székely értékeket.

– Pontosan ezért fontos, hogy mi, akik megtehetjük, éljük meg kultúránkat, legyünk büszkék hagyományainkra, népviseletünkre. Elmondhatjuk, hogy van, amit továbbadni gyermekeinknek – fejtette ki a megyeelnök. Köszöntőjében kitért arra is, hogy a bemutatott könyv a Hargita Kiadó és Hargita Megye Tanácsa együttműködésének eredménye, ez a harmadik kötet, amit közösen hoztak létre.

A könyv szerzőjével, Kisné Portik Irénnel, illusztrátorával, Iochom Zsolttal, Siklódy Ferenc tipográfussal, valamint a szerkesztővel, Lövétei Lázár Lászlóval Sarány István, a Hargita Népe napilap felelős szerkesztője beszélgetett.

– A szőtteseink az ősi kultúra részei, ez a lenyűgöző olvasmány pedig minden népviselettel kapcsolatosan felmerülő kérdésre választ ad – méltatta a művet Sarány István,  aki a meghívottakat a könyv létrehozásában betöltött szerepükről, valamint arról kérdezte, hogy miben jelentett kihívást számukra ez a tevékenység.

kisne

Kisné Portik Irén beszámolt a könyv létrejöttének körülményeiről: a textiltechnikum, néprajz-kultúra és antropológiai tanulmányok elvégzése után kutató munkába kezdett, a népviseletről így szerzett tudás pedig feszíteni kezdte, ezért elhatározta, hogy könyv formájában osztja meg az érdeklődőkkel. A kötetet mindazoknak írta, akiknek lelki gyönyörűséget okoz a népviselet érintése, viselése, varrása.

A könyvben szereplő képeket Iochom Zsolt fotós készítette. Számára érdekes tapasztalatszerzés volt, ahogy Kisné Portik Irén olvasni tud ezekből a viseletekből, érdekes volt megtudni, hogy ezek a szőttesek milyen sok információt hordozhatnak viselőjükről.

A könyvbemutató után a résztvevők a Művészeti Népiskola csíkszeredai, csíkdánfalvi, gyergyói szövő-varró tagozatos növendékeinek munkáiból összeállított kiállítást tekinthették meg.

Kérem ossza meg ismerőseivel: