Aktív évet zárt 2023-ban a Figura Stúdió Színház Társulata

Új lendülettel folytatódik a 2023/2024-es évad

Aktív évet zárt 2023-ban a Figura Stúdió Színház Társulata: míg javában zajlottak a Színházon kívül vidéki turnéi a környékbeli településeken, márciusban újonnan kiépített saját stúdiótermet avatott ideiglenes székhelyén, a volt Öntöde adminisztratív épületében. Történetének eddigi leghosszabb kiadásával négy év után visszatért a Nemzetiségi Színházak Kollokviuma. A 14. alkalommal megszervezett fesztivál ezúttal megyei szintre lépett, hiszen helyszűke miatt a házigazda Gyergyószentmiklós mellett a csíkszeredai és a székelyudvarhelyi színházak is beszálltak a megvalósításba.

2024 sem ígérkezik kevésbé mozgalmasnak. Az újévet soron kívüli bemutatóval kezdte: a tavaly Kézdivásárhelyről átszerződött Barti Lehel-András és Pascu Tamara szereplésével január 6-án, szombaton került bemutatásra Gyergyószentmiklóson a Love Me című előadás Tóth Árpád rendezésében. Az előadás 2022 márciusában született az akkori Udvartér Teátrum produkciójaként, amelyet – a kézdivásárhelyi színház átalakulása nyomán – ettől az évtől a Figura Stúdió Színház vett át a repertoárjába, és játszik tovább.

A Győrfi Kata: Love Me Tinder, Garaczi László: Weszteg és Falussy Lilla: Metadolce című szövegei alapján készült előadás olyan fontos témával foglalkozik, aminek kezelésére sem a virtuális társkeresést alkalmazó tinédzserként vagy fiatal felnőttként, sem szülőként nem vagyunk felkészülve: milyen veszélyeket rejt és hogyan változtatja mg, lehetetleníti el a virtuális térben való létezésünk a valós kapcsolatteremtést?

Éppen ezért az előadás bekerült a középiskolásoknak szóló színházi ajánlatban is, amelyet szervezett csoportoknak terveznek majd játszani.


Love me

„Az ember magányos: bűnében éppúgy, mint erényében, érettségében. Hiába van ezer szállal beágyazva az univerzumba…”

 

Az előadás a következő szövegek felhasználásával készült:

Kata Györfi: Love Me Tinder, fordította: Miklós Dalma-Bettina, 

Garaczi László: Weszteg,

Falussy Lilla: Metadolce,

Maya Angelou: Egyedül,

Tóth Árpi: Ne legyen semmi pátosz

 

Alkotók:

Lány: Pascu Tamara
Fiú: Barti Lehel András

Zene: Ila Gábor

Film: Esti Norbert

Mozgás: Ruszuly Ervin

Rendező: Tóth Árpád


Az előadásról:

Hiába tagadnánk, az egyre inkább online térbe költözött mindennapi kommunikáció és a közösségi média csillogó világa mindannyiunk életét befolyásolja kisebb vagy nagyobb mértékben. Ha pedig a párkeresés kapcsán is online „randihelyeken” próbálgatjuk szárnyainkat és karmainkat, az online platformok biztosította kényelem hamar a visszájára fordul. Hiába érzi bárki, hogy bátrabb, azzá válik, akivé akar, hiába tűnik magabiztosabbnak, vagánynak és „viszik, mint a cukrot” egymás szemébe nézni már egy másik feladat. Talán már mi magunk is elhisszük, hogy az online csinosítgatott énünk a valóság, viszont a mindennapjainkkal nem tudunk mit kezdeni.

***

Januárban felújításra kerül A két Korea újraegyesítése (r.: Pálffy Tibor) (január 12., 13.), valamint új szereposztással lesz újra látható Barabási Albert László nagysikerű könyvéből készült „tudományos-ismeretterjesztő kabaré-előadás”, a K. Gedeon tündöklése és bukása. Január 26-án B. Regina szerepében Gulácsi Zsuzsannát üdvözölheti a közönség az Öntöde színpadán.

Aki decemberben lemaradt a legújabb bemutatóról, január 20-án bepótolhatja: A mizantróp (r.: Visky Andrej) Moliére emberkerülő főhősének vívódásait a látszat és álszentség és a valódi értékek között.

A gyermek- és ifjúsági programok is folytatódnak: január 26-án a középiskolások számára készült Mozaik tantermi előadást, január 30-án pedig a A kis herceg mesejátékra várják az iskolások szervezett csoportjait.

Januárban újra műsoron lesz a nagysikerű Portugál kocsmaszínházi előadás, a hónap pedig egy Behívóval zárul: a színházi talkshow-sorozat nyolcadik műsorának főszereplője Barti Lehel-András és meglepetésvendége lesz.

A több városban lezajlott Kollokvium hozadékaként tovább épül az együttműködés a Hargita megyei színházak között: a Csíki Játékszín meghívására februárban miniévad keretében vendégszerepel a Figura Csíkszeredában aktuális repertoárjának legjavával. Bemutatják többek között a Boldogtalanok, a Portugál és a K. Gedeon tündöklése és bukása című előadásokat, az ifjabb korosztály számára pedig A kis herceg mesejáték és a Mozaik tantermi előadás utazik a megyeszékhelyre.

***

Évindító sajtótótájékoztatóján Albu István színházigazgató megosztotta további terveiket is: az évad folyamán két új produkcióval készülnek a gyergyószentmiklósi közönségnek, mégpedig Molière mizantrópja után a drámairodalom további két klasszikusa lesz terítéken.

Heinrich von Kleist, a német klasszicizmus és romantika határán alkotó drámaíró Az eltört korsó című vígjátékát Botos Bálint állítja színpadra, aki 2016-ban a Közel sincs már e vadság erdeinkben című előadással mutatkozott be a gyergyói közönségnek.  A januárban kezdődő próbafolyamat eredménye várhatóan március elején kerül bemutatásra az Öntöde Stúdióban.

Az évad utolsó premierjeként Molnár Ferenc: Liliom című melodrámáját a társulat vezetője, Albu István állítja majd színpadra. Reményei szerint, ennek a régóta tervezett, de székhelyváltás miatt többször elhalasztott projektnek a megvalósulásával végre lezárul a bizonytalanság és ideiglenesség fémjelezte elmúlt időszak.

Zárásként, nyár elején kezdetét veszi egy újabb próbafolyamat a szintén visszatérő Keresztes Attila irányításával, melynek bemutatójára majd következő, ünnepi évad elején kerül sor.

2024 őszén ugyanis alakulásának 40. évfordulóját ünnepli a Figura, melynek alkalmából az egész évadra ünnepi programokkal készülnek.


Az előadásokra és a Behívó felvételére jegyek válthatók online a www.figura.ro oldalon, illetve események előtt félórával a helyszínen. Helyek foglalhatók a 0752-227-011-es telefonszámon, Messenger üzenetben vagy az org@figura.ro e-mail címen.


A Figura Stúdió Színház közleménye

Kérem ossza meg ismerőseivel: