Aláírták 10 gyergyószentmiklósi tömbház rehabilitációjának szerződését

A munkálatok befejezésének határideje 2021. június 30.


Aláírtuk a tömbház-rehabilitációs program szerződését!

A mai napon Gyulafehérváron aláírással pecsételtük meg tíz tömbház felújításának munkálatait. A beruházás 559 családot és több mint 2000 gyergyószentmiklósi lakost érint. A tömbházak szigetelése után több előnyhöz is jutnak ezek a lakók: kevesebb energia felhasználásával lehet majd megoldani a lakrészek fűtését, ami a komfortzóna növekedését és költségcsökkentést is jelent.

A munkálatok befejezésének határideje 2021 június 30.

Ezek mellett további 19 tömbház szigetelésére is tettünk le pályázatot, a tömbház-rehabilitációs program folytatásaként. Hálásan köszönöm munkatársaimnak az együttműködést, a szakmai és emberi hozzáállást.

Az alábbi közlemény részletesen tárgyalja a mai nap eseményét és a beruházáshoz kapcsolódó információkat. (Nagy Zoltán)


COMUNICAT DE PRESA

Alba Iulia, 04.02.2019
ADR Centru: Finantarea reabilitarii termice a locuintelor prin POR 2014-2020
PROIECT DE REABILITARE TERMICA PENTRU REDUCEREA COSTURILOR DE INTRETINERE

Al patrulea proiect de finantare prin POR 204-2020 pentru reabilitarea termica a blocurilor de locuinte din Regiunea Centru a fost semnat azi, 4 februarie 2019, la sediul ADR Centru din Alba Iulia. Proiectul cu denumirea „Reabilitarea termica a unor blocuri de locuit din Municipiul Gheorgheni – LOT 1″, este finantat prin prioritatea de investitii 3.1.A ce vizeaza imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor de locuit. Acest proiect prevede reabilitarea termica a zeci blocuri si are o valoare totala de peste 14,6 milioane lei, din peste 1,76 milioane euro sunt alocati catre beneficiarul proiectului, Primaria Municipiului, spre finantare nerambursabila. Contractul a fost semnat de catre domnul Nagy Zoltán, primarul municipiului, precum si de catre domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

tömbhaz_rehab1”Apelul de finantare a proiectelor de reabilitare termica din Regiunea Centru a fost deschis in perioada mai-noiembrie 2016. In decursul timpului au fost depuse peste 10 proiecte, nu s-a reusit semnarea decat a unei cereri de finantare. Ulterior, ca urmare a flexibilizarii regulilor din cadrul Programul Operational Regional, apelul de proiecte a fost reluat si pe acest domeniu am semnat inca doua proiecte, pentru municipalitatea din Miercurea Ciuc. Iata ca in judetul Harghita exista foarte mare interes in utilizarea resurselor nerambursabile pentru reabilitarea termica a cladirilor de locuit. Este important faptul ca si proprietarii de apartamente se implica in finantarea lucrarilor, de aceea diferenta intre finantarea nerambursabila si valoarea totala a proiectului este destul de mare. Cu toate acestea, publicul larg din aceste orase a inteles necesitatea reabilitarilor la acoperisuri, poduri, balcoane, pe langa anveloparea propriu-zisa a peretilor si geamurilor cladirii. Pana in acest moment, valoarea totala a proiectelor contractate pe aceasta prioritate a programului REGIO este de aproape 29 milioane lei”, a declarat domnul Simion Cretu director general ADR Centru.

Proiectul prevede realizarea lucrarilor de reabilitare termica la patru blocuri din Cartierul Florilor (la numerele 45/sc E, 46, 49 si 51), la trei blocuri de locuinte de pe strada Bucin (nr. 18, 23 si 24), la doua blocuri de pe str. Miron Cristea (aflate la nr. 8 si 9-11), precum si la blocul de la nr. de pe str. Dr. Fejer David. In total este vorba de 559 de familii, respectiv peste 2.000 de cetateni. Cresterea performantei energetice la aceste blocuri de locuinte din municipiul Gheorgheni se va asigura prin realizarea unor lucrari care vor duce la diminuarea consumurilor energetice pentru incalzirea apartamentelor, asigurarea si mentinerea climatului termic interior, limitarea pierderilor de caldura catre mediul exterior, precum si ameliorarea aspectului urbanistic al localitatii. Practic, pe langa termoizolarea partii opace a acestor zece blocuri (pereti, acoperisuri/terase si zona hidroizolatiilor de la fundatii), se va schimba tamplaria veche cu tamplarie termoizolanta, performanta energetic si se vor monta sisteme de producere a energiei electrice din surse regenerabile (panouri solare), dar si inlocuirea becurilor clasice cu becuri cu consum redus de energie.

”Familiile din aceste blocuri vor beneficia de rezultatele proiectului prin doua elemente: imbunatatirea conditiilor de locuit si cresterea confortului termic in locuinte, precum si prin reducerea consumului de caldura necesar, implicit prin reducerea sumelor achitate pentru energia termica. Practic, consideram ca necesarul de caldura se va reduce in medie cu circa 70% fata de nivelul actual, scazand consumul de combustibil si emisiile poluante. Astfel toata populatia municipiului va beneficia de aer mai curat. In plus, un lucru important este ca proiectul va determina si reducerea subventiei acordate de municipalitate pentru pretul agentului termic, sumele economisite urmand a fi folosite pentru investitii in municipiu. Pe langa aceasta cerere de finantare, mai avem depus un proiect, prin care vom continua procesul de reabilitare termica, la inca 19 blocuri din orasul nostru”, a declarat domnul primar Nagy Zoltán din Gheorgheni, dupa semnarea de azi a contractului de finantare prin programul REGIO 2014-2020.

Bugetul acestui proiect prevede o suma totala de 14,601,050.85 lei, pentru realizarea tuturor lucrarilor, pana in data de 30 iunie 2021. Din aceasta suma, 60% este alocarea financiara nerambursabila din partea Autoritatii de Management a POR, respectiv 8.081.943,84 lei (circa 1.766.770 euro).

Kérem ossza meg ismerőseivel: