Alkotóház újrafödve

Megújult a gyergyószentmiklósi Benedek-kúria tetőszerkezete. A B. kategóriás műemlék ívelt tetőszerkezetén jelentős munkálatok zajlottak: a födémgerendák megerősítése, az ívelt tetőszerkezet, valamint a közel 18 000 darab tetőfedő dránica és a tetőablakok cseréje is megtörtént.

benedek_kuria2Ilyen volt

A tető és a födém számos helyen improvizált megoldásokat tartalmazott, ezeket szakmai módon orvosolta a kivitelező – a gerendázat megduplázásával, szükség esetén az elemek kicserélésével, a megrongálódott szarufák kiegészítésével. Külön figyelmet kapott az ívelt tetőszerkezet eredeti alakjának megtartása. Mára a B. kategóriás műemlék tetőzetén korábban látható két kereszt is visszakerült hagyományos helyére.

benedek_kuria4 benedek_kuria3
Január elején a kivitelező kitakarította a padlásteret, majd a földszinten folytatta a munkálatokat. Speciális restaurálási módszerekkel tisztította meg a menyezetet, megőrizve a jó állapotban lévő elemeket, eltávolította utcai homlokzaton lévő, XX. században megépített ajtót, helyére pedig egy ablak helyét alakította ki. A napokban a villamos hálózat cseréje, a nyugati homlokzat megerősítése és a hagyományos deszkapadló kialakítása jelenti majd a prioritást. A munkálatok műemlékvédelmi szakemberek ellenőrzése mellett zajlanak.

benedek_kuria1

A projekt izlandi, liechtensteini és norvég alapokból valósul meg a Kulturális és  természeti örökség megőrzése és revitalizációja – Kis értékű támogatások keretprogramban.

Kérem ossza meg ismerőseivel: