Állami garanciakeretről döntött a román kormány a fiatalok lakáshitelezésére

2,67 milliárd lejt utal ki idén a kormány az Első Ház programra

    A tavalyihoz hasonló értékű, 2,67 milliárd lej (182,2 milliárd forint) értékű, fiatalok lakásvásárlását ösztönző állami garanciakeretet hagyott jóvá az idei évre a román kormány hétfőn.
    Romániában 2009 óta működik az Első otthon elnevezésű kedvezményes jelzáloghitel-program, amelynek keretében az állam a hitelfedezet felének átvállalásával segíti a fiatalok lakáshoz jutását. A hitelt olyan személyek kaphatják, akik először vásárolnak lakást.
    Az idei évtől módosultak a hitelprogram feltételei, mivel a kormány úgy döntött: elsősorban az új építésű lakások vásárlását akarja ösztönözni. Ezért a törvényt úgy módosították, hogy csak az új építésű ingatlanok esetében vállal garanciát az állam a hitel értékének 50 százalékára. A régi lakások esetében az állam által vállalt hitelfedezetet 40 százalékra csökkentették. Új építésű lakásnak minősül az elmúlt öt évben elkészült lakóingatlan.
    Az első lakásukat vásárlók 5 százalékos előleg befizetésével vehetnek fel maximum 30 éves futamidejű kedvezményes jelzáloghitelt a programban résztvevő bankoktól. Az alacsony előleg képezi a hitelprogram legfőbb vonzerejét.
    A program elindítása óta több mint 200 ezren vásároltak lakást a kedvezményes hitelfeltételek mellett.

MTI

Kérem ossza meg ismerőseivel: