Arafat: Csak oltással kerülhető el a koronavírus-járvány negyedik hulláma

Az oltással a Delta variánssal szemben is védettek leszünk

A COVID-19 elleni vakcina a Delta vírustörzzsel szemben is véd – jelentette ki a lakosság beoltásáért felelős bizottság elnöke, Valeriu Gheorghiţă katonaorvos.

Gheorghiţă leszögezte, az oltás 50-70%-kal csökkenti a tünetmentes fertőzés kockázatát, még akkor is, ha a beoltott személy tesztje pozitív. ‘Egyértelmű adatokkal rendelkezünk arról, hogy már egy adag oltás után körülbelül 30%-50%-kal csökken a fertőzési kockázat’ – mondta.

A katonaorvos figyelmeztetett, hogy ha nem nő a lakosság átoltottsága, nagyon nehéz lesz később megállítani az esetszámok növekedését.

‘Ha beoltatjuk magunkat, akkor a Delta variánssal szemben is védettek vagyunk’ – nyomatékosította a katonaorvos a Digi 24-nek adott interjújában, hozzátéve, hogy egy Delta vírustörzzsel megfertőződött egyén 6-7 további személy megbetegedését okozhatja. Ez azt jelenti, hogy nagyon magas a reprodukciós rátája, főleg a nem beoltott emberek körében.

Valeriu Gheorghiţă szerint jelenleg nincs szó arról, hogy az emberek harmadik adagot is kapjanak az oltásból, mert nem áll rendelkezésükre elegendő adat erre vonatkozóan, és az oltás két adaggal is hatásosnak bizonyul továbbra is.

Jelenleg Romániában a brit, úgynevezett Alpha vírustörzs a domináns, akárcsak egész Európában, ahol az elvégzett szekvenálások arra utalnak, hogy a megfertőződések 84%-át a brit variáns okozza. Sok országban viszont a Delta vírustörzs vált dominánssá – tette hozzá.

A szakember azt is elmondta: világszerte több mint 3,2 milliárd dózis vakcinát adtak már be a COVID-19 ellen, de a fejlődő országok lakosságának átoltottsága még mindig csak 1% körüli.


Arafat: Csak oltással kerülhető el a koronavírus-járvány negyedik hulláma

A koronavírus elleni oltás jelenti az egyetlen megoldást a járvány negyedik hullámának elkerülésére – jelentette ki csütörtökön Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár, hangsúlyozva, világszerte egyre jobban a terjed a SARS-CoV-2 delta variánsa.

Arafat rámutatott, Romániában még nincsenek ilyen problémák, mivel azonban egyre többet utaznak az emberek, olyan országokba is, ahol jelen van a delta változat, nálunk is elterjedhet.

Az államtitkár kiemelte, továbbra is azt javasolják a polgároknak, hogy oltassák be magukat a koronavírus ellen, hiszen más országok példájából is látható, hogy bár az új változatok terjedésével jelentősen megnőtt az új megbetegedések száma, a vakcinának köszönhetően kevesebb a súlyos eset, így nincs akkora nyomás az intenzív terápiás osztályokon. A nagy-britanniai adatok arra engednek következtetni, hogy a beoltottak kisebb arányban fertőződnek meg az új vírustörzzsel, mint az oltatlanok – magyarázta.

Hozzátette, senki nem tudja pontosan megmondani, miként fog alakulni a járványhelyzet Romániában a következő időszakban, az azonban kijelenthető, hogy az immunizált személyek számának növelésével jobban ellenőrzés alatt lehet tartani egy esetleges negyedik megbetegedési hullámot.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: