Arafat: egyértelműen csökkentek a fertőzési számok az utóbbi héten

De az intenzív terápiás osztályokon a csökkenés már nem ennyire szembeszökő

Raed Arafat, az országos katasztrófavédelem vezetője arról tájékoztatott pénteken, hogy a SARS-CoV-2-megfertőződések száma egyértelműen csökken, de az intenzív terápiás osztályokon a csökkenés már nem ennyire szembeszökő.

November 5-én 8268 új esetet regisztráltak, november 12-én 4844-et, ezen a téren tehát egyértelmű a csökkenés. Az intenzív terápiás osztályokon ápolt betegek száma november 5-én 1877 volt, november 12-én 1733, vagyis a súlyos állapotú betegek száma esetében egyelőre nem olyan látványos a csökkenés, mint a fertőzések esetében, erre még legalább 2-3 hetet kell várni – vélekedett Arafat péntek délutáni sajtótájékoztatóján.

A halálozások esetében is csökkenő tendencia figyelhető meg, de továbbra is magas a Covid-19-ben elhunytak napi száma – tette hozzá a katasztrófavédelem vezetője.

Az országos közegészségügyi intézet adatai szerint november 1. és 7. között a Covid-halálesetek 90,2%-a oltatlan személyeknél következett be. Ugyanebben a periódusban az igazolt fertőzési esetek 69,7%-át oltatlanok körében mutatták ki.

A járvány kezdete óta a Covid-19 halálos áldozatainak 85,8%-a 60 év fölötti személy volt – mondta még Raed Arafat.


Oltatlan személy esetében 20-szor nagyobb a Covid miatti elhalálozás veszélye, mint a beoltottnál

Az oltatlan személyeknél több mint húszszor nagyobb a Covid-19 okozta elhalálozás kockázata – tájékoztatott pénteken Florentina Furtunescu, az országos közegészségügyi intézet munkatársa.

Furtunescu a járványhelyzetről tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, október végén Romániában körülbelül 7 millió felnőtt ember volt beoltva, és körülbelül 9 millió oltatlan volt. Az oltottak közül 1264-en haltak meg, az oltatlanok közül 46.487-en. Ez azt jelenti, hogy egy oltatlan személy esetében 20-szor nagyobb a Covid miatti elhalálozás veszélye, mint egy beoltottnál.

Az orvosnő azt is hangsúlyozta, hogy az oltás véd a Covid-19 súlyos formái ellen, ezért nagyon fontos, hogy az emberek felvegyék a vakcinát.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: