Arafat: Hétfőn hatályba lépnek az országos szintű korlátozások

Mindenhol kötelezővé válik a szabadtéri maszkviselés

A koronavírus terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről szóló határozatot és sürgősségi rendeletet fogadott el a kormány – jelentette be pénteken Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője. Amennyiben a Törvényhozási Tanács hozzájárulását adja, az új intézkedések november 9-étől, hétfőtől életbe lépnek. Hatályuk ideje 30 nap, ezt követően a hatóságok ismét kiértékelik a helyzetet, és annak alapján döntenek további intézkedésekről – mondta Arafat.

Az új szabályok értelmében a COVID-esetek számától függetlenül mindenhol kötelezővé válik a szabadtéri maszkviselés, és 21 órakor be kell zárni az üzleteket. Kivételt képeznek a házhoz szállítást végző üzletek, a gyógyszertárak és a benzinkutak.

Korlátozzák a kijárást 23 óra és reggel 5 óra között. Arafat szerint erre azért van szükség, mert a fiatalok éjszaka szoktak járkálni, találkozni egymással, összejöveteleket tartani. Megfelelő bizonyíték felmutatásával (pl. utazási jegy, munkahelyi igazolvány, saját felelősségre írt nyilatkozat) este 11 és reggel 5 között is kijárhatnak azok, akik munkájukat végzik, halaszthatatlan orvosi ellátásra szorulnak, gyermeket, vagy mozgáskorlátozott, beteg vagy idős személyt kísérnek, illetve, hogyha elhalálozás történt.

Ha például valakinek éjjel 1-kor száll le a repülőgépe, az utazási jegyével igazolhatja, hogy a repülőtérről tart hazafele – magyarázta az államtitkár.

Az új rendelet értelmében tilos bármilyen jellegű társas összejövetel kültéri vagy beltéri megtartása. ‘Ez nem egy család tagjaira vonatkozik, akik egymással találkoznak a lakásban, de az ünnepségek, összejövetelek, névnapi bulik tilosak’ – tette hozzá.

Arafat külön kiemelte a terasz szó jogszabály szerinti értelmét. Eszerint – a 2002/349-es törvényt véve alapul – zárt terű helyiségnek minősül minden olyan helyiség, amelynek tetőzete van és két oldalon zárt, függetlenül attól, hogy a falak állandó vagy ideiglenes jellegűek-e. A beüvegezett, beponyvázott oldalú teraszhelyiségek is zárt térnek minősülnek, ha illik rájuk a fenti leírás – figyelmeztetett az államtitkár.

A rendelkezés alapján felfüggesztik a zárt térű élelmiszerpiacok működését, és nem tarthatók vásárok; csak a kültéri élelmiszerpiacok működhetnek tovább a megfelelő egészségügyi szabályok betartásával.

Azzal az előírással kapcsolatban, amely szerint ott, ahol nem lehetséges az otthoni munkavégzés, legalább két csoportra kell osztani az alkalmazottakat, és nekik minimum egy óra eltéréssel kell befejezniük, illetve elkezdeniük a munkát, Arafat pontosított: ‘mi azt mondtuk, hogy ott történjen ez meg, ahol lehetséges. Kötelezővé ott válik, ahol több mint 50 alkalmazott van. Ötven alkalmazott alatt nem’ – mondta a katasztrófavédelem vezetője.


Arafat: Az online oktatás bevezetéséről miniszteri rendelet készül; a bölcsődék és afterschool rendszerű intézmények nyitva maradnak

Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője pénteken úgy nyilatkozott: nyitva maradnak a bölcsődék és az iskola utáni iskolai tevékenységek (afterschool), az iskolák online tanrendre való áttéréséről viszont rövidesen megjelenik a miniszteri rendelet.

Arafat elmagyarázta: eddig az iskolák igazgatótanácsai egyenként tettek javaslatot az oktatási forgatókönyvet illetően, ezt közvetítették a közegészségügyi igazgatóságnak, amely továbbította a helyi vészhelyzeti bizottságnak, utóbbi pedig meghozta a döntést. Most azonban változott a helyzet, az egész országra érvényes kormányrendelet pedig jogi alapot szolgáltat ahhoz, hogy a tanügyminiszter kibocsássa az online oktatásra való áttérést előíró határozatot.

A kormányrendelet tartalmazza azt a szabályozást is, amely kötelezővé teszi az otthoni munkavégzést mindenhol, ahol csak erre lehetőség van, az állami és a magánszektorban egyaránt.


Raed Arafat: Kézzel is megírható a felelősségvállalási nyilatkozat

Kézzel is megírható az a felelősségvállalási nyilatkozat, amelyet a lakhelyüket 23 óra után elhagyóknak kell felmutatniuk hétfőtől – közölte Raed Arafat.

Az államtitkár azt mondta, lesz egy formanyomtatvány, amelyet csak ki kell tölteni, illetve a kézzel írott nyilatkozatot is elfogadják, amennyiben abban feltüntetnek minden személyi adatot, valamint a lakhely elhagyásának okát.

Arafat rámutatott, továbbra is mentesülnek a maszkviselés kötelezettsége alól azok, akik kimennek enni, inni vagy cigarettázni, ez azonban csak egyénileg megengedett, nem verődhetnek csoportokba.


Arafat: Az összejövetelek, ünnepségek be lesznek tiltva, a lakásokat azonban nem ellenőrizhetjük; a meghívottak viseljenek maszkot

Hétfőtől tilos társas összejöveteleket, ünnepségeket szervezni – hangsúlyozta pénteken Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár, hozzátéve, a törvény nem teszi lehetővé, hogy a korlátozásokat a magánlakások falain belül is érvényesítsék, ezért felelős magatartásra szólította fel az embereket.

“A lakásokat nem ellenőrizhetjük. (…) Azt tanácsoljuk az embereknek, hogy házon belül is tartsák be a szabályokat. Bármilyen furán is hangzik: ha olyasvalakit hívunk meg magunkhoz, aki nem él velünk, ha látogatóba jön valaki, viseljünk maszkot” – hangoztatta.

Arafat rámutatott, a különféle magánrendezvényekre, összejövetelekre vonatkozó tiltás általános érvényű, nincs a résztvevők számához kötve. “Ha valaki kockáztat, és összejövetelt szervez otthon, saját felelősségére teszi. Mi nem tilthatjuk meg, hogy otthonában ezt megtegye. Nincs olyan törvény, amely ezt megengedné számunkra” – nyomatékosította, hozzátéve, a rendőrség legfeljebb csendháborításért szabhat ki büntetést ilyen esetekben.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: