Asztrofotó-kiállítás nyílt a Megyeháza Galériában

A Munzlinger Attila asztrofotós és gyergyószárhegyi családorvos által készített asztrofotókból nyílt kiállítás csütörtökön, július 16-án délután a csíkszeredai Megyeháza Galériában.

A tárlaton több nemzetközi díjjal is elismert, a National Geographic által publikált fotóját is bemutatja az alkotó, akinek munkáit már láthatták a Sapientia egyetemen és a Márton Áron Gimnáziumban is kiállítva.

Czimbalmos Attila, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ vezetője köszöntőjében elmondta: Munzlinger Attila számára gyermekkori szerelem a fotózás, és amikor csak ideje engedi, ennek a szerelmének áldozik. Asztrofotózással lassan egy évtizede foglalkozik. „Egy régi adósságot törlesztettünk, hisz a szárhegyi központ nem szervezett még neki fotókiállítást. Úgy érzem az egész megye büszke lehet munkásságára” – fogalmazott a szárhegyi központ igazgatója.

AsztrofotoKiallitas1

Mincsor Szabolcs, a Gyergyói Fotóklub elnöke az orvosból lett fotóst, vagy a fotósból lett orvost méltatta. Elmondása szerint közel negyven éve készít különböző tematikájú fotókat, egy évtizede az asztrofotózás szerelmese. „Egy fotó elkészítése akár 10 órát is igénybe vehet, akár 100-150 fotó is szükséges, majd ugyanennyi idő a képek feldolgozása, amíg megszületik a végeredmény” – méltatta az alkotó munkáját Mincsor. A kiállított asztrotájképek kapcsán megjegyezte, hogy látszik rajtuk, hogy a fotós mennyire vonzódik a szakrális téma iránt. Méltatásában kiemelte, hogy Munzlinger Attila tagja a Gyergyói Fotóklubnak, az Erdélyi Magyar Csillagász Egyesületnek, ugyanakkor tiszteletbeli tagja a Magyar Csillagász Egyesületnek is.

Munzlinger Attila köszönetet mondott az iránta tanúsított érdeklődésnek, mint elárulta, ennél jobb szórakozást, mint az asztrofotózás, el sem tud magának képzelni. Azt szeretné, ha képei által minél többen kedvet kapnának ehhez a műfajhoz, és bővülne a székelyföldi asztrofotósok köre. Ő maga erről így vall: „Esténként, ha tiszta az égbolt, kimegyek a szabadba, és csodálom a csillagos eget és az éjszakai tájat. Elbűvölnek az éjszaka égi és földi fényei, igyekszem megörökíteni belőlük, amit lehet, hátha más is örömét leli benne. A csillagok alatt eltöltött órák során mindig megtalálom az örök gyógyszert: a békét és a harmóniát.”

A kiállítás július folyamán tekinthető meg a Megyeháza Galériában.

Kérem ossza meg ismerőseivel: