Átadták az idei RMPSZ-díjakat

A szovátai Teleki Oktatási és Módszertani Központban 2015. október 10-én, szombaton a kiemelkedő tanulmányi eredményeket elért diákokat Mákvirág-, Bolyai Farkas- és Kós Károly-, valamint az oktató-nevelő munka mellett közéleti tevékenységet is kifejtő pedagógusokat Ezüstgyopár-életműdíjjal díjazta a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége. A díjkiosztó a szovátai Intermezzo Kamarakórus előadásával kezdődött, amelynek kórusvesztője, Fülöp Judit Ezüstgyopár-díjba részesült. Az ünnepség házigazdája, Burus-Siklódi Botond RMPSZ-elnök köszöntötte a kitüntetetteket. Az elnök beszédében a tanügyben is végbemenő változások, erőteljes intézkedések hatására utalva, melyek megnehezítették a pedagógusi feladatokat, az Ezüstgyopár-díjazottak példaértékű tevékenységeit méltatta, hiszen minden nehézség ellenére tevékenységükkel az összefogás, az összetartozás sikeres példáit mutatják, segítve jövőképünk, értékeink megtartását és gyarapítását.

„Díjazottjaink felismerték és követték az oktató-nevelő munkának egyik nehéz feladatát: értékeink megismertetését és közkinccsé tételét. Tudták és tudják, hogy sajátos, sokszínű közösségi értékeink tudatosítása, a tudományos tevékenységek, és együttműködések erősíthetik közösségeinket.” – emelte ki, hozzátéve, hogy a kitüntetettek reményt adnak, utat mutatnak az értékkereső társadalmunkban. A díj értékét emeli, hogy a kitüntetetteket pedagógustársaik javasolják és méltatják, politikai indíttatástól független. Nem jár pénzjutalommal, hanem erkölcsi, morális elismerést jelent.

A kiemelkedő tanulmányi eredményeket elért tanulókat megszólítva az elnök kiemelte, hogy, aki a szakmában kiválót tud nyújtani, az a nemzeti közösségünk jólétéhez is kiemelkedő mértékben tud hozzájárulni, ami megmaradásunkat szolgálja.

A díjazottakat köszöntötte Király András, a román Oktatási és Tudományos Kutatási Minisztérium Kisebbségi Oktatásért felelős államtitkára is, aki az ünnepség nyitányaként elhangzott Szózat gondolatiságára utalva a pedagógusnak a nemzettudat megőrzésében kifejtett tevékenységét, hivatástudatát, „mindennapi alkotó munkájukat” méltatta. A diákokat a megmérettetéseken való részvételre bátorította, hiszen „Ahhoz, hogy érmeket szerezzünk, részt kell vennünk a versenyen!”

Az Ezüstgyopár-díjazottak laudációit Szőcs Judit, az RMPSZ tanácsadó testületének tagja és Virág Erzsébet Közép-erdélyi alelnök ismertették.

Idén 49 pedagógus vehette át az Ezüstgyopár-díjat. Hargita megyéből: Székelyudvarhelyről Fekete Margit, Pap Ilona, Tőkés Zsolt; Gyergyószékről Molnár János; Székelykeresztúrról Sebestyén József és Ütő László; Csíkszékről Burus János és Csóg Samu.

ezust_gyopar
ezust_gyopar2Molnár János

Az RMPSZ Tehetséggondozó Tanácsa Kós Károly-díjjal a magyar nyelv és irodalom, valamint az anyanyelvápolás terén kiemelkedő eredményeket elért erdélyi magyar diákokat részesíti elismerésben. A kitüntetéseket Virág Erzsébet, az RMPSZ Közép-erdélyi alelnöke ismertette.

A Bolyai Farkas-díj elnyeréséhez összeállított pontozási rendszer értékeli a diákok országos és Kárpát-medencei matematika versenyeken elért eredményeit – hangzott el Szász Zoltán, az RMPSZ udvarhelyszéki elnökének, a díj egyik gondozójának felvezetésében. A díj emlékéremből, oklevélből, könyv- és pénzjutalomból áll.

A megye legjobb IX., X., XI. és XII. osztályos tanulója címre, azaz a Mákvirág-díjra azon középiskolás diákok pályázhattak, akik kiemelkedő eredményeket értek el a 2014–2015-ös tanévben tantárgyversenyeken, kulturális és sportrendezvények díjazottjai, valamint példás magatartású tanulók. A díjat ismertetve Lászlófy Pál István, az RMPSZ örökös tiszteletbeli elnöke Márton Áron erdélyi katolikus püspök emberi nagyságát, bölcsességét és műveltségét állította példaként a diákok elé, aki jelmondatául a „Non recuso laborem” – nem futamodom meg a munkától – mondatot választotta.

A tanulók a díjra megyénként pályázhatták, és elérhették el a bronz, ezüst, arany és gyémánt fokozatokat, aszerint, hogy a pályázó diák egyszeri, kétszeri, háromszori vagy akár négyszeri kitüntetett. A díjazottak számára az oklevél, valamint érem mellett az RMPSZ Zánkán és Szovátán jutalomtáborozást is biztosít. Az ünnepség hagyományosan a Mákvirág-díjazottak rövid műsorával zárult.

Két gyergyószentmiklósi diák kapott Mákvirág-díjat: Ambrus Dorottya, X. osztály – Salamon Ernő Gimnázium – bronzfokozat és Székely Attila, XII. osztály – Salamon Ernő Gimnázium – gyémántfokozat.

makviragMákvirágok 🙂

(fotók: facebook/janos.molnar)

Kérem ossza meg ismerőseivel: