Átlagban mindössze 65 lejjel nő a tanügyi alkalmazottak fizetése júliustól

Ez csak az egynegyede a beígért béremelésnek

Átlagban mindössze 65 lejjel nő a tanügyi alkalmazottak fizetése július elsejétől, ennyit tesz ki ugyanis esetükben az egységes bértörvény alapján megszabott bérkülönbözet egynegyede – közölték csütörtökön a szakszervezetek, és nagyszabású tiltakozó akciókat helyeztek kilátásba szeptemberre, ha a kormány nem ül tárgyalóasztalhoz velük.

A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége, a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség és az Alma Mater Országos Szakszervezeti Szövetség közös közleményében felrótta, hogy bár már eltelt egy hét a kormány épülete előtt több mint 1200 tanügyi dolgozó részvételével megtartott tiltakozó megmozdulás óta, egyik illetékestől sem kaptak választ követeléseikre. Úgy vélik, ez a kormánynak az ágazattal szembeni közönyéről, az oktatásban dolgozók és általában a rendszerrel szembeni megvetéséről tanúskodik. “Tisztában vagyunk azzal, hogy Románia nehéz gazdasági helyzetben van, de ez nem ok arra, hogy mellőzzenek bennünket és elutasítsák a párbeszédet” – fogalmaztak.

Hozzátették, az állami szektorban dolgozók közül a tanügyi alkalmazottaknak a legalacsonyabb bérük, ezért remélték, hogy a kormány – az év eleji tüntetések után tett ígéretének megfelelően – erőfeszítéseket fog tenni a bértörvény maradéktalan alkalmazása érdekében, erre azonban már nem fog sor kerülni.

“A kormánykoalíció által oly sokat hangoztatott béremelések ellenére a tanügyi alkalmazottak valójában a fennmaradó bérkülönbözet mindössze egynegyedét kapják meg július 1-jétől, ami azt jelenti, hogy átlagban 65 lejjel nő a nettó fizetésük. Ez az összeg az oktatásban dolgozók megalázásának egy újabb formája!” – áll a szakszervezetek közleményében.

A jelentős áremelkedések mellett a vásárlóerő olyannyira csökkent, hogy a munkavállalók többségének gondot okoz a tisztességes megélhetés biztosítása – nyomatékosították.

Ha a kormány illetékesei nem ülnek tárgyalóasztalhoz a közeljövőben a szakszervezeti szövetségek képviselőivel, és nem találnak megoldást bérköveteléseikre, szeptemberben nagyszabású tiltakozó akciókat robbantanak ki – áll a közleményben.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: