Átlagon aluli elismerés Gyergyószentmiklós polgármesterének

Az RMDSZ városi konzultációja szerint

Lezárult a Romániai Magyar Demokrata Szövetség által indított városi konzultáció, amelynek során 4 hónapon keresztül 36 erdélyi városban több mint 50.000 magyar családot kérdeztek meg arról, hogy melyek a legfontosabbak problémák, mire van igény települési szinten, illetve az erdélyi magyar közösség szintjén, milyen ügyekkel kell foglalkoznia az RMDSZ-nek.

Nagy Zoltán Levente, az RMDSZ területi szervezetekért felelős ügyvezető alelnöke, az Eurotrans Alapítvány elnöke elmondta, több hónapos kemény munka után összegezték a beérkezett adatokat. „Ennek a munkának az egyik legfontosabb hozadéka az, hogy kollégáim jelentős számú magyar családot kerestek fel Erdélyszerte, kikérték a véleményüket a közösségi prioritásokról. Utcáról-utcára, házról-házra járva találkoztak és beszélgettek az emberekkel, akiktől megtudták, mit várnak el az érdekképviselettől, mire kell odafigyelnünk a következő időszakban. Pontos helyzetképet alkottunk a teendőkről” – hangsúlyozta az ügyvezető alelnök.

nagy_zoltan_leventeNagy Zoltán Levente

A konzultáció során a magyar emberek egyértelműen megfogalmazták: alapvetően gazdasági és egészségügyi kérdésekre vonatkoznak az RMDSZ-el szemben támasztott általános elvárásaik. A munkahelyteremtés, az egészségügyi ellátás javítása, a jövedelmek emelése és az erdélyi utak feljavítása a legfontosabb négy feladat. A megkérdezettek az RMDSZ-nek elsősorban ezek megoldásában kell szerepet vállalnia. Közép-Erdélyben és szórványban mindezek mellett a magyar nyelvű oktatás támogatására van kiemelkedő igény. A 36 erdélyi városban ugyanakkor a megkérdezett magyar emberek azt is elvárják az RMDSZ-től, hogy nemzetiségi kérdésekben is kiálljon, és megvédje jogaikat.

A települések fejlődési irányát a városi konzultációba bekapcsolt 36 város megkérdezettjeinek túlnyomó többsége (71 százaléka) pozitívként ítéli meg. A kedvező irányt érzékelők aránya átlagon felüli a székelyföldi városokban. Az elégedetlenek aránya a Partiumban a legmagasabb, itt elsősorban Szatmárnémeti válaszadói kifogásolják a város fejlődési ütemét. A települések fejlődési irányának percepciója nem független a polgármester nemzetiségétől sem: a magyar, illetve az RMDSZ-es városvezetők által irányított településeken bizonyíthatóan magasabb az elégedettek aránya. A jelenlegi polgármesterekkel a válaszadók 52 százaléka elégedett. A magyar nemzetiségű polgármesterek esetében ugyanez az arány 69, a román városvezetők esetében 40 százalékos. A legkedveltebb magyar polgármesterek Erdőszentgyörgy, Nagyszalonta, Nagykároly, Szováta, Szilágycseh, Nyárádszereda, Sepsiszentgyörgy, Pécska és Barót vezetői. Átlagon aluli elismerést Gyergyószentmiklós és Székelyudvarhely városgazdái kaptak. A román polgármesterek közül Szatmárnémeti elöljárója a leginkább elutasított.

Az RMDSZ megítélése az egyes városok szintjén nagyon differenciált. Átlag felett Szilágycseh, Nagykároly, Szováta, Beszterce, Arad, Nagyenyed, Szatmárnémeti, Erdőszentgyörgy, Szászrégen, Bethlen, Nagybánya, Kisjenő, Nagyszalonta, Vajdahunyad, Zilah, Pécska, Csíkszereda válaszadói értékelik pozitívnak az RMDSZ tevékenységét. Marosvásárhelyen a leginkább megosztottak a válaszadók az RMDSZ tekintetében, itt az elégedettek, illetve az elégedetlenek aránya is átlagon felüli.

A konzultáció során a könnyített honosításról is megkérdezték a magyar embereket, akiknek túlnyomó többsége úgy vélekedett: magyarságtudatának megerősítéséért kérte a kettős állampolgárságot. Azok, akik még nem igényelték, leginkább arra hivatkoztak, hogy tartanak a bonyolult és költséges ügyintézéstől. Nagy Zoltán Levente ezzel kapcsolatosan kijelentette: „az Eurotrans Alapítvány által végzett honosítási tevékenység teljes mértékben ingyenes. A következő időszakban reklámkampányt indítunk azért, hogy minden romániai magyar értesüljön erről az előnyről”.

Kérem ossza meg ismerőseivel: