Átlagos a Hargita megyei műemlékek állapota

Többel is gond van

Átlagos a Hargita megyei műemlékek állapota – jelentette ki keddi sajtóértekezletén Bakos László, a Hargita Megyei Kulturális Igazgatóság vezetője.

„A műemlékek állapota átlagos, de többel is gond van. A műemlék épületek 80 százaléka különböző felekezetek, a többi magánszemélyek tulajdonában van. A legtöbb gond azokkal van, amelyeknek nincs tulajdonosuk, illetve azokkal, amelyeknek több tulajdonosuk van, mert bármit akarnak tenni, mindegyikük beleegyezésére szükség van” – magyarázta Bakos László.

Példának a gyergyószárhegyi (Lazărea) kastélyt hozta fel, ahol komoly problémát okoz az, hogy több tulajdonosa van, akik közül némelyek Dél-Amerikában élnek. Ilyen esetben csaknem lehetetlen megbírságolni valakit, mert nem tartja rendben az épületet, hisz többükkel egyszerűen kommunikálni sem lehet – mondta.

Másutt, például Csíkszentkirályon (Sâncrăieni), jó szándéktól vezérelve, de engedély nélkül újíttatta fel a plébános az A kategóriás római katolikus műemlék templomot, olyan beavatkozásokat végezve, amelyekkel gyakorlatilag „eltemették a templom történelmét” – magyarázta Bakos.

Vaslábon (Voşlobeni) széthordták és eladták a vízifűrészt, Borszéken (Borsec) a hatóságok lebontottak egy műemlék villát és most építik újra, jóllehet „egy történelmi műemléket nem lehet újraépíteni”. Mindkét esetben bűnügyi eljárást kezdeményeztek – tette hozzá.

Az igazgató szerint a műemlékek megjelölése kívánnivalót hagy maga után, és nincs elég útmutató tábla a turisták számára, hogy megtalálják ezeket.

Bakos László úgy véli, a Hargita megyei polgármesterek „nem büszkélkednek eléggé műemlék épületeikkel”, ahogyan az a nagyvárosokra jellemző. Mi több, „arra sem vagyunk képesek, hogy lemeszeljük azt, amit 100 vagy 500 évvel ezelőtt mások megépítettek” – mondta az igazgató.

Hargita megyében 740 műemlék épület vagy régészeti lelőhely van, köztük a székelyderzsi (Dârju) vártemplom, az egyetlen Hargita megyei műemlék, amely az UNESCO-világörökség részét képezi, vagy a falfestményeiről híres homoródkarácsonyfalvi (Crăciuneşti) és székelydályai (Daia) templomok.

Forrás: www.agerpres.ro
Címfotó: maszol.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: