Augusztus első napjaiban napi 10 ezerre emelkedhet az új esetek száma

Rafila: jövő héten már valószínűleg 70 ezer koronavírusos megbetegedést fogunk regisztrálni


Rafila szerint oltóközpontokat fognak nyitni az egészségügyi intézményekben

Az elkövetkező időszakban az egészségügyi intézményekben oltóközpontokat nyitnak az őszi immunizálási kampányra való felkészülés jegyében, amikor a SARS-CoV-2 omikron törzsének új változataihoz igazított szérum várható – jelentette be kedden Alexandru Rafila egészségügyi miniszter.

‘Az elkövetkező időszakban előkészítjük a szükséges jogszabályokat ahhoz, hogy az egészségügyi intézményekben oltóközpontokat nyissunk. Nem a korábbi oltóközpontokról van tehát szó. Szeretnénk előkészíteni az őszi oltási kampányt, mert bár most kevés érdeklődés mutatkozik a vakcina felvétele iránt, tekintettel a jelenlegi oltószer sajátosságaira, ősszel, amikor az adaptált vakcina adagjai elérhetővé válnak, szeretnénk, ha minél több állampolgár be tudná oltatni magát. És ennek folyamatát meg kell könnyíteni’ – fejtette ki sajtótájékoztatóján a tárcavezető.

Rafila ugyanakkor arra bátorította a háziorvosokat, hogy vegyenek részt a koronavírus elleni oltási kampányban.


Rafila: nem biztos, hogy a maszkviselés kötelezővé tétele meghozná a várt eredményeket

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter azt javasolta a lakosságnak, hogy a Covid-19 járvány terjedésének korlátozása érdekében az emberek viseljenek védőmaszkot a zsúfolt zárt helyiségekben és a tömegközlekedési járműveken, azonban úgy véli, hogy ennek az intézkedésnek a kötelezővé tétele nem fogja meghozni a várt eredményeket.

Kedden tartott sajtótájékoztatóján a miniszter emlékeztetett, hogy az általa vezetett tárcának nem áll módjában bevezetni a védőmaszk kötelező használatát. Rámutatott azonban, hogy azt tapasztalta, egyes emberek elkezdték ismét használni a védőmaszkot, mert megértették, hogy ezzel önmagukat és embertársaikat is védik.

‘Bizonyos fokú szolidaritásra és felelősségérzetre van szükség a lakosság részéről. A kötelező maszkviselés bevezetése egy nagyon egyszerű okból nem működhet – a védőmaszk, ha helytelenül viselik, haszontalan. Nem az a fontos, hogy viseljük a maszkot, hanem az, hogy ezt helyesen tegyük. Nehéz ötméterenként ellenőrző pontokat felállítani, hogy valaki ellenőrizze ezeket a dolgokat’ – magyarázta Rafila.

Az elmúlt 24 órában 12.353 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, 7398-cal többet, mint egy nappal korábban.


Rafila: jövő héten már valószínűleg 70 ezer koronavírusos megbetegedést fogunk regisztrálni

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint a jövő héten valószínűleg már 70 ezer új koronavírusos megbetegedést fognak regisztrálni, tehát augusztus első napjaiban napi 10 ezerre emelkedhet az új esetek száma.

A július 18-24. közötti héten 44 ezer új esetet regisztráltak, és a becslések szerint ez jövő héten 70 ezerre emelkedhet – fejtette ki Rafila kedden tartott sajtótájékoztatóján. Emlékeztetett, hogy a korábbi becslések augusztus 15-ének környékére vetítették előre a hullámgörbe csúcsát, az azonban szerinte bizonyosnak tűnik most, hogy az elkövetkező hetekben a napi új esetszám átlaga meg fogja haladni a 10 ezret.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nincs bizonyíték arra, hogy az Európában uralkodóvá vált omikron-törzs BA.5 alvariánsa súlyosabb megbetegedéseket okozna, de a kórházi beutalások, és ezzel együtt az intenzív terápiára szorulók számának növekedésére számítani lehet.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: