Az a csodálatos külföld, avagy Térj vissza, vándor, nem lehet két hazád!

Könyvbemutató
Október 15., csütörtök, 18 óra, Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár

A céltudatos külföldi munkavállalás és az azt követő hazatérés mellett érvel előadásában az alsósófalvi születésű, Csíkszeredában élő Farkas Attila, aki öt alkalommal vállalt munkát Nyugaton, és tapasztalatait, meglátásait könyvben foglalta össze Az a csodálatos külföld, avagy Térj vissza, vándor, nem lehet két hazád! címmel.

„Farkas Attila vetített képes előadásában mesél arról, hogyan alakult élete úgy az egyetemi évei alatt, illetve utána, hogy „többszörösen visszaeső külföldi munkavállaló” lett: három alkalommal dolgozott az Amerikai Egyesült Államokban, egy-egy alkalommal pedig Kanadában és Angliában. Céltudatossága meg kitartó munkája eredményeként itthon lakást és autót vásárolt, és jelenleg nyugodt, mert nem tartozik egyetlen banknak sem, sőt a könyvét is magánkiadásban, kiadói segítség nélkül jelentette meg. Élményszerű beszámolójából kiderül, minek köszönhető az, hogy most itthon van, és hogy a fiatalok hazatérése mellett kardoskodik.

– Belőlem azért nem lett kivándorló, csak külföldi munkavállaló, mert a három ország közül egyikben sem láttam azt, hogy esélyem lenne eljutni a helyi középosztály szintjére. Ha a kitelepedést választom, akkor minden ambíciómmal együtt csupán egy feltörekvő szegény maradok. Ez az, amit szerintem sokan nem gondolnak át eléggé, amikor a kivándorlás mellett döntenek. Jobb lesz-e majd a gyermekeimnek, több esélyük lesz-e? Erre a kérdésre a válasz nem, legalábbis nem olyan mértékben nőnek az esélyei, mint ahogyan mi elképzeltük. Le kell számolni ezzel a megtévesztő, idilli képpel – jelentette ki a szerző.”

ervek_fiataloknak

Menjek vagy maradjak? Napjaink egyik legaktuálisabb kérdése. Egy könyv a külföldi munkavállalásról, a hazatérésről és minden ami mögötte van, megspékelve egy vetített élménybeszámolóval.

A könyvet méltatja György László.

Külföldre indulókat, szülőket, akik a gyerekeiket a külföldi munkavállalás miatt nélkülözni kénytelenek és minden érdeklődőt szeretettel várnak a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár kiállító termébe, október 15-én, csütörtökön 18 órakor!

Kérem ossza meg ismerőseivel: