Az alkalmazottak hatvan százalékos átoltottságához kötik a jelenléti oktatást

Országosan az óvodák és iskolák 54 százalékában teljesül az elvárás

Azokban az óvodákban és iskolákban folytatódhat jelenléttel hétfőtől az oktatás, amelyek alkalmazotti közösségének átoltottsága meghaladja a 60 százalékot – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Sorin Cîmpeanu.

Az ügyvivő tanügyminiszter elmondta, a személyzeti vagy infrastrukturális gondokkal küszködő tanintézetek továbbra is kérhetik, hogy az oktatás az átoltottsági aránytól függetlenül online formában történjen.

Cîmpeanu közlése szerint hamarosan megjelenik a Hivatalos Közlönyben az oktatási és az egészségügyi miniszter közös rendelete, így a tanintézetek igazgatótanácsa még a pénteki nap folyamán eldöntheti, hogy milyen formában zajlik hétfőtől a tanítás. A rendelet a magán tanintézetekre is kiterjed.

A miniszter tájékoztatása szerint jelenleg az óvodák és iskolák 54 százalékában haladja meg a személyzet átoltottsága a 60 százalékot. Ez azt jelenti, hogy a 2.930.000 romániai óvodás és iskolás közül mintegy 1.800.000 gyerek számára jelenléttel folytatódhat az oktatás.

Cîmpeanu elmondta, ha egy diák igazoltan megfertőzödik koronavírussal, felfüggesztik a jelenléti oktatást az egész osztály számára. Ha egy iskola osztályainak több mint felében felfüggesztették a jelenléti oktatást, a teljes tanintézet online oktatásra tér át.

A tárcavezető tájékoztatása szerint jelenleg a romániai oktatási intézmények teljes személyzetének több mint 70 százaléka be van oltva koronavírus ellen. A bukaresti iskolák 69 százalékában haladja meg a személyzet átoltottsága a 60 százalékot. Az átoltottsági adatokat a tanintézetek igazgatótanácsa a pénteki nap folyamán frissíteni fogja.


Minden iskolában az igazgatótanács hozza meg a jelenléti oktatásra vonatkozó határozatot

Az ügyvivő oktatási és az ügyvivő egészségügyi miniszter közös, pénteki határozata értelmében a jelenléti oktatásra vonatkozó határozatot minden iskolában az igazgatótanács hozza meg, majd tájékoztatja erről a megyei tanfelügyelőséget.

Az igazgatótanács abban az esetben rendelheti el a jelenléti oktatásra való áttérést, ha az iskola teljes személyzetének legalább 60 százaléka be van oltva. A döntést mindig a pénteki adatok figyelembevételével kell meghozni a következő hétre vonatkozóan, a tanfelügyelőség honlapján közzétett és hetente frissített információk alapján.

2021. november 8-án jelenléti oktatással folytatódik a tanítás minden olyan iskolában, ahol a személyzet átoltottsága eléri a 60%-ot.

Ahol ennél kisebb a személyzet átoltottsága, ott online kezdődik az oktatás hétfőtől.


Cîmpeanu: a nyolcadikosoknak és a középiskolásoknak eggyel kevesebb félévi dolgozatot kell írniuk

Eggyel csökken a nyolcadikosok és a középiskolások félévi dolgozatainak, illetve a tanulmányi eredmények félév végi lezárásához szükséges jegyek száma – jelentette be Sorin Cîmpeanu.

Az ügyvivő tanügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, az aznap aláírt rendelete szerint különleges esetekben a tanulmányi eredményeket a második félévben is le lehet majd zárni.

Cîmpeanu közölte, a nyolcadikosoknak és középiskolás diákoknak négy helyett csak három félévi dolgozatot kell írniuk a rendelet szerint. A szakiskolai diákok félévi dolgozatainak számát nem csökkentik, mert ők már eleve csak három dolgozatot írnak.

Az ötödikes, hatodikos és hetedikes tanulók ugyanannyi félévi dolgozatot fognak írni, mint eddig.


Sorin Cîmpeanu: 355 ezer tanulót oltottak be legalább egy dózissal

A 12 év fölötti tanulók közül 355 ezren kaptak már legalább egy adag oltást, ez 30 százalékos átoltottságot jelent ebben a kategóriában – tájékoztatott pénteken az oktatási miniszter.

Sorin Cîmpeanu azt mondta, ‘lenyűgözőnek’ tartja a tanulók átoltottsági arányának növekedését, két-három nap alatt ugyanis 90.000-ről 96.000-re nőtt a legalább egy adag vakcinával immunizált 12-15 év közöttiek száma.

A 16 évnél idősebb, legalább egy dózissal beoltott tanulók száma 250.000-ről 259.000-re nőtt, tehát összesen 355.000 iskolás van már beoltva. Ez az oltásra jogosult tanulók 30%-át teszi ki.

A tanügyminiszter felhívta a figyelmet az oltakozási kedv lendületes növekedésére az iskolába járó fiatalok körében: míg az első héten naponta ezren kérték az oltást, a második héten már napi 1700-an, a harmadik héten napi 2500-an, majd napi 4600-an, és az elmúlt napokban már több mint 8000 tanuló vette fel az oltást naponta.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: