Az álruhás Mátyás király a gyergyótekerőpataki iskolában!

Őfelsége a másodikosok és a negyedikesek tanítási óráján is megjelent

Tekeropatak_iskola_20_masodik_osztaly

Születésének 575. és királlyá választásának 560. évfordulója alkalmából a Nemzetpolitikai Államtitkárság 2018-ra Mátyás király Emlékévet hirdetett, az emlékév lebonyolításával pedig a budapesti Magyarság Házát bízta meg. Ennek keretében több mint fél évezred elteltével, 2018. március 12-én az álruhás Mátyás király ismét útra kelt, hogy bejárja az országot és minél több emberrel személyesen is találkozzon. Mivel titokzatosan jár-kel, sohasem lehet tudni, mikor és hol bukkan fel éppen. Leginkább iskolákat, óvodákat keres fel, de megfordult már polgármesteri hivatalban, püspökségen, főkonzulátuson, idősotthonban, fogadóban, színházban, szerkesztőségben, plébánián és másutt. Az utcán is gyakran beszédbe elegyedik a járókelőkkel. Úgy tervezi, hogy a nemsokára záruló tanév végéig összesen száznál is több helyre látogat el Kárpát-medence-szerte és azon túl. Hű lantosával együtt ajándékokkal és muzsikával kedveskednek gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. Vándoroltak már Magyarországon, Ausztriában, Szlovéniában, Felvidéken, Délvidéken, Kárpátalján, Partiumban, Bánságban és utóbb Székelyföldön is. Megtett útjukról számos pillanatkép fedezhető fel az emlékév hivatalos közösségi oldalán (Mátyás király Emlékév 2018, www.facebook.com/matyaskiraly2018/).

Tekeropatak_iskola_42_negyedik_osztaly

Május 29-én, kedden délelőtt az országot járó király és hűséges kísérője, a Muzsikus a gyergyótekerőpataki iskola tágas udvarára is belépett, majd be is nyitott rögtön az épület bejáratához legközelebb eső tanterembe, ahol fegyelmezetten ülő és szorgalmasan tanuló második osztályos gyermekeket talált. Az anyanyelvórán György Tünde tanítónőt Kolumbán Csilla vallás- és földrajztanár helyettesítette, aki a kisdiákokkal együtt nem csekély meglepetéssel szemlélte a váratlan vendégek érkezését. A beszélgetés és zenehallgatás közben csakhamar kiderült, hogy az osztályban egy Mátyás és egy Beatrix nevet viselő tanuló is van, így Őfelsége rögtön ki is nevezte őket a településen az ő majdani utódaivá. Az iskola részére vitt szerény ajándékcsomagot az „Itt járt Mátyás király” táblával Kolumbán Csilla tanárnő vette át, majd a király és kísérete átvonult a szomszédos tanterembe a negyedik osztályosokhoz, akik éppen matematikafelmérőt írtak volna, ha a középkorból előálló uralkodó ebben nem zavarja meg őket. Ám lévén, hogy csupán pár perces zavarkodásról volt szó, Szabó Tünde tanító néni is hagyta megtörténni azt, aminek abban a pillanatban meg kellett történnie, így a tekerőpataki negyedikesek is elmondhatták délután odahaza a szüleiknek és mindenkinek, hogy ma találkoztak Mátyás királlyal! 

Tekeropatak_iskola_30_negyedik_osztaly

Az álruhás Mátyás király Gyergyó vidékéről Csík, majd Háromszék vidékére, onnan pedig Udvarhely környéke felé haladt tovább. Vajon ezeken a helyeken hol merre járhatott…? 

Varga Gabriella
Fotók: Magyarság Háza

Kérem ossza meg ismerőseivel: