Az E-Star fenntartja szerződésbontási szándékát

A távhőszolgáltatásról tárgyalt a szolgáltatóval a város küldöttsége

A gyergyószentmiklósi távhőszolgáltatás körül keletkezett nézeteltérések tisztázása, és a kialakult helyzet optimális megoldása céljából tárgyalási időpontot egyeztetett a szolgáltató vezetőségével a helyi városvezetés. A helyzethez az vezetett, hogy a távhőszolgáltatás árának emeléséről szóló tervezet többszöri előterjesztést követően sem kapta meg a testületben a szükséges szavazatszámot, nem lépett jogerőre.

 A procedúra elhúzódását tapasztalva, a szolgáltató egyoldalú szerződésbontási szándékáról tájékoztatta az önkormányzatot. Annak érdekében, hogy a felmerült nézeteltérések tisztázására lehetőség nyíljon, személyesen tárgyaltak a felek. A legutóbbi testületi ülésen megegyezettek szerint a város küldöttsége hétfőn, szeptember 28-án 14 órakor, Budapesten ült tárgyalóasztalhoz az E-Star CDR Kft. vezérigazgatójával, és a többségi tulajdonos képviselőivel. A szolgáltatóval már számos hasonló egyeztetés történt a képviselő testület, a frakciók, illetve Dácz Gábor ügyvezető jelenlétében, Gyergyószentmiklóson, ezúttal azonban a tulajdonosok képviselői és a felső vezetés is jelen volt a tárgyaláson.

Nagy Zoltán alpolgármester elmondása szerint a hétfői alkalom egy tárgyalás sorozat kezdetét jelenti, amelynek célja, hogy a lakosság számára a szolgáltatás folytonos maradjon, ugyanakkor a felek számára optimális megoldás szülessen.

A megbeszélésen körvonalazódott alternatívák mindegyike további egyeztetést igényel a felek között. Az alpolgármester korábban is hangsúlyozta, hogy a Gyergyószentmiklóson működő rendszer egy korszerű távhő rendszer, amelynek kiépítése több évnyi munkát igényelt, mi több, beüzemelését követően, 2012-ben a központi régió legjobb projektjeként minősítették. A lakók jó minőségű, folyamatos távhőszolgáltatáshoz jutottak, amelyben kiesések nem voltak jellemzőek. Ennek megtartása és működtetése nem lehet kérdés egy felelős városvezetés számára.

A küldöttség a tárgyaláson is a távhőszolgáltatás folytonosságának biztosítását nevezte meg elsődleges prioritások között.  Ugyanakkor, a szolgáltató fenntartja szerződésbontási szándékát, ennek lehetséges feltételeit mérlegeli jelen fázisban. Amennyiben a tárgyalás-sorozat végeztével a szolgáltató leköszönne, a távhőszolgáltatást az önkormányzat vagy átveszi, vagy pedig közbeszerzésen egy másik szolgáltató részére kiadja, a szolgáltatás folytonossága megmarad. A szolgáltatóval folytatott tárgyalások most a lehetséges alternatívák körvonalazásáról szólnak majd, Nagy Zoltán alpolgármester elmondta: „bármi is legyen a tárgyalások végleges eredménye, mindent megteszünk annak érdekében, hogy a szolgáltatásban kiesés ne történjen.” A tárgyaláson végleges megállapodás nem született, az álláspontok ismertetését és a felmerült kérdések megvitatását követően, a felek további egyeztetési szándékukat fogalmazták meg.

A további módozatok megtárgyalására várhatóan az elkövetkező napokban, helyi szinten a testületi frakciók és szakirodák képviseletével újabb egyeztetés zajlik majd.

(Címfotó: szon.hu)
A képen Soós Csaba az E-Star (ma Enefi) elnök-vezérigazgatója

Kérem ossza meg ismerőseivel: