Az egyházi és közösségi ingatlanok visszaszolgáltatása

Támogatást kért az RMDSZ küldöttsége Washingtonban

A New York-i székhelyű Magyar Emberi Jogi Alapítvány, a HHRF szervezésében újabb tájékoztató látogatásokon vett részt a héten Washingtonban az RMDSZ küldöttsége. Korodi Attila parlamenti képviselő és Vincze Loránt külügyi titkár, a FUEN elnöke, valamint Hámos László a HHRF elnöke kongresszusi küldöttek irodáit tájékoztatták az immár több éve megrekedt romániai egyházi és közösségi ingatlan-visszaszolgáltatási folyamat fejleményeiről. A mostani találkozók Kelemen Hunor RMDSZ elnök tavalyi és Kató Béla erdélyi református püspök egy hónappal ezelőtti látogatását követik, céljuk a tájékoztatás és az amerikai támogatás fokozása.

Az RMDSZ küldöttsége elmondta: a visszaszolgáltatási folyamat a Mikó-ügyben hozott ítéletet követően teljesen leállt. A múlt héten például ismét ülésezett a visszaszolgáltatási bizottság, de egyetlen kedvező döntést sem hozott, mindannyiszor az egyházak, és ezzel a magyar közösség ellen döntött. Az RMDSZ szerint az elmúlt egy évben a helyzet nem javult: a református egyház által már korábban visszanyert sepsiszentgyörgyi Mikó Kollégium visszaállamosítása és a visszaszolgáltatási bizottság munkájukat végző tagjainak börtönre elítélése, valamint a másik szimbolikus jelentőségű ingatlan, az egykor a római katolikus egyház tulajdonában lévő Batthyaneum visszaszolgáltatásának elutasítása ezt egyértelművé teszi.

szekely_miko_kollegium

Fotó: vhegy.com

Vincze Loránt a tájékoztatás során elmondta, a román állam igyekszik minimalizálni az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának ügyében tapasztalható lemaradást, miközben ideálisként mutatja be a kisebbségek romániai helyzetét. „Arra kérjük amerikai partnereinket,  hogy a stratégiai geopolitikai és katonai partnerségen túl kérje számon Románián kötelezettségeinek betartását, és kövesse szoros figyelemmel a kisebbségi helyzet alakulását. Az amerikai Kongresszus tavaly a költségvetési törvényben is kérte a romániai ingatlan-visszaszolgáltatás felgyorsítását, az abban foglaltaknak most a washingtoni külügyminisztériumnak kell érvényt szereznie a kétoldalú viszony keretében” − fogalmazott a FUEN elnöke.

Korodi Attila, aki tagja az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének is, elmondta, a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság munkáját mostanra megbénították a végleges elutasító ítélettel a Strasbourgban igazuk kereső romániai polgárok ügyei. A bíróság képtelen megbirkózni a több száz fellebbezéssel és már rég kérte Bukaresttől, hogy változtasson a zűrzavaros törvényi kereten. „Az EU- csatlakozást követően a romániai magyar közösség azt érzi, hogy lankadt Nyugat Európa és az Egyesült Államok figyelme az emberi és a kisebbségi jogi kérdések iránt, holott számos megoldatlan kérdés maradt terítéken, ami veszélyezteti a magyar közösség biztonságérzetét és nagyobb léptékű fejlődését. Emlékeztetni kell Romániát, hogy törvényi kötelezettséget vállalt a kommunista diktatúra által elkövetett jogtipró, tulajdon- és magyarellenes intézkedés jóvátételére” − mondta az amerikai kongresszusi találkozók során Korodi Attila.

Hámos László, a HHRF elnökének értékelése szerint az amerikai Kongresszus több tagja rendkívül elkötelezett a visszaszolgáltatási ügyek megoldása mellett, különösen a befolyásos Andy Harris republikánus és Marcy Kaptur demokrata képviselők, akik támogatást és a Kongresszus kezében lévő eszközök hasznosítását ígérték a romániai ingatlan-visszajuttatás megoldása érdekében.

Kérem ossza meg ismerőseivel: