Az elektronikus zenétől Mátyás királyig

A múlt és a jelen is helyet kap a Vásárhelyi Forgatagon: míg a Maros-parton Mátyás király üzenetét is közvetítik, az Aranykakasban a kortárs művészet legkülönfélébb ágaiból nyújtanak ízelítőt.
A jövő héten kezdődő Vásárhelyi Forgatag újabb programpontjait mutatták be a sajtótájékoztatón a szervezők. A múlt évben elkezdett kortárs művészeti tér idén is helyet kap a Forgatagon, csak új nevet és új helyszínt kapott, a koncepció azonban ugyanaz. „Főként a fiataloknak és a kortárs művészetek kedvelőinek jelent szórakozási lehetőséget a programunk, amely egy külön színfolt a Forgatagban. A programok nagy részét úgy válogattuk össze, hogy az erdélyi, a romániai, és a világszintű kortárs művészeti ágakból tudjunk megmutatni érdekességeket, legyen az a zene, színház, mozgás vagy a képzőművészet területén” – fogalmazott Fülöp Tímea programkoordinátor a Szféra – kortárs művészeti tér célkitűzésiről.

Az Aranykakas másként

A Szféra péntektől vasárnapig minden nap este 10-ig kínál programokat, méghozzá egy különleges helyszínen, az Aranykakas udvarán, amelyet Jakab Szabolcs „rendezett be”. „A régi romos épületből és udvarából megpróbáljuk a maximumot kihozni úgy, hogy érezhető legyen, hogy a kortárs művészeteknek adunk teret. Az egyszerűségből kell kihozni a szépet és a jót” – mondta Jakab Szabolcs. A Szférában lesznek állandó programok, mint azurbanpainting, a The Rootsel nevezésű fába vésett képzőművészeti kiállítás, de lesz slampoetry workshop, design vásár, mozgás és táncművészeti workshop, különböző szakelőadások, de lesz könyvbemutató slampoetrykből is, esténként pedig zenei programok szórakoztatnak. „Sikerült olyan feltörekvő zenekarokat meghívni, akik nagyon változatossá teszik a programot, valami mást, valami újszerűt jelenítenek meg a zenei palettán. Ilyen például a magyarországi Amoeba, amelynek tagjai a dzsessz, funky zene stílusát ötvözik a modern elektronikus zenével” – adott ízelítőt a zenei programból Fülöp Tímea. Többek közt a Szférában ismerhetik meg a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház következő évadát is az érdeklődők.

Őrület is a Forgatagon

A Színházi Forgatagot B. Fülöp Erzsébet és Jakab Orsolya mutatta be. Utóbbi elmondta, örömmel jelenthetik be, hogy idén első alkalommal a Spectrum Színház is bekapcsolódott a Forgatagba, sőt rögtön, némi „őrültséggel” és egy premierrel színezik az esemény programját, ugyanis a Forgatag keretén belül mutatják be Az őrült naplója című Gogol-remekművet. A darab rendezője, B. Fülöp Erzsébet elmondta, többek között azért volt kihívás az előadás, mert sokféleképpen látták térben és időben, míg kialakult végül a rendezői koncepció. Kovács Károly színművész egyszemélyes előadását augusztus 27-én mutatják be, s 28-án megismétlik.
A Színházi Forgatag keretében játsszák a tavaly nagy sikert aratott Egyszeröt című előadást. Ez is B. Fülöp Erzsébet rendezése, és a múlt évi Forgatag óta nem volt rá lehetőség, hogy ismét színre kerüljön a szállodai szobában játszódó előadás.
Mindemellett a Yorick Stúdió még a Tündérország című előadással száll be Forgatag programjába, amelyet pénteken 20 órától a Mészárosok bástyájában adnak elő. De lesz előadás szombaton a Levél utca 2/1 Stúdióban, Harsányi Zsolt rendezését a Liselotte és a Májust adják elő.
A Színházi Forgatag részként Dévai Nagy Kamilla és Kilyén Ilka Bokréta című előadását adják elő a Kultúrpalotában vasárnap. Versek és megzenésített versek hangzanak el Áprily Lajos, Berde Mária, Dsida Jenő, Székely János, Jánosházy György,  Kalász László, Fekete István műveiből.

Ugyanakkor nem marad el a vásári csinnadratta sem: idén Mátyás király egykori és mostani üzenetét tolmácsolják a mulatni vágyóknak.

vasarhelyi_forgatag

Vasarhelyi Forgatag program 2015

Vásárhelyi Forgatag Press

Kérem ossza meg ismerőseivel: