Az elkövetkező 3-4 napban lehullhat az első hó

December közepéig az ilyenkor megszokottnál enyhén magasabbak lesznek országszerte a hőmérsékletek

Az első hó az elkövetkező 3-4 napban lehullhat úgy a hegyvidéken, mint az alacsonyabban fekvő területeken is, főként Moldvában, ugyanakkor azonban meglehet, hogy december közepéig az ilyenkor megszokottnál enyhén magasabbak lesznek országszerte a hőmérsékletek, mondta el Florinela Georgescu, az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) operatív meteorológiai részlegének igazgatója kedden.

A következő 3-4 napban megváltozik az időjárás, havazni fog, és nem csak a hegyvidéken, hanem az alacsonyabban fekvő területeken is, mivel hirtelen lehűlés várható. Csütörtökön, pénteken már enyhén alacsonyabbak lesznek a hőmérsékletek az időszakban megszokottnál. És bár ezek az értékek úgymond normálisak ősz végén, a hidegérzés fokozottabb lesz a jelenlegi enyhe idő okán, megközelítőleg 10 Celsius-fokot fognak esni a hőmérsékletek.

Georgescu elmagyarázta, nem szokatlan, hogy decemberi hónapban egyre kiterjedtebb területeken fagypont alá süllyedjenek az éjszakai hőmérsékletek.

Amióta meteorológiai felméréseket végeznek, a 2019-es év globális szinten az egyik legmelegebb évnek bizonyult, amelyben a szélsőséges időjárás is gyakori volt, és ez a globális felmelegedés következménye, mutatott rá Florinela Georgescu.

A szakember ezzel kapcsolatban felvázolta, hogy 2019-ben eddig 60 azonnal érvénybe lépő (nowcasting), piros jelzésű, szélsőséges időjárásra vonatkozó riadót adtak ki. Megemlítette, tavaly is november végén kezdődött el a tél, amikor az ország legnagyobb részében lehavazott és hóviharok voltak, bár a hónap első felében akkor is szokatlanul magas hőmérsékletek voltak. Az országra nem jellemző, szélsőséges időjárási jelenségként említette meg a január 23-26-án bekövetkezett jeges esőt, illetve a tavaszi, Dragalinán látott forgószelet.

Nyáron, bár nem voltak rekordhőmérsékletek, nagyjából 38 Celsius-fok körüli értékeket mértek, a hőérzet hosszú időn keresztül kellemetlen volt a levegő magas páratartalma miatt.

‘Mindez annak ellenére, hogy a csapadék egyre kevesebb volt július második felétől kezdődően. Hosszú aszályos időszakba léptünk be, amely most sem ért véget. (…) Érdemes még megemlíteni októbert, két erős lehűlési időszakkal a hónap elején és a végén, ami után a november rendkívül magas hőmérsékletekkel érkezett. (…) Novemberben hosszú időszakon keresztül olyan éjszakai hőmérsékleteket regisztráltunk, amelyeket normális esetben nappal kellett volna’ – mutatott még rá az ANM szakembere.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden szervezi székhelyén éves tudományos konferenciáját, amelynek idei témáját a 2019-es év szélsőséges meteorológiai jelenségei képezik.

Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: