Az elmúlt 24 órában 37.604 személy kapta meg a koronavírus elleni vakcinát

Ezzel 554.924-re nőtt a beoltottak száma

Az elmúlt 24 órában 37.604 személy kapta meg Romániában a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcináját, közülük 20.578-an az első dózist, 17.026-an pedig a második, emlékeztető oltást – derül ki az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) által pénteken adatokból.

Ezzel 554.924-re nőtt a beoltottak száma, közülük 462.848-an az első dózist kapták meg, 92.076-an pedig az emlékeztető oltást is.

Az elmúlt 24 órában beoltott személyek közül 117-nél jelentkezett enyhe allergiás reakció, amelyek közül 6 helyi, 111 általános jellegű volt.

Az oltáskampány kezdetétől összesen 1597 személynél jegyeztek kisebb allergiás reakciót, amelyek közül 424 helyi, 1173 pedig általános jellegű volt, hét eset kivizsgálása folyamatban van.

Az oltóközpontok este 8 óráig tartanak nyitva, így a 17 óra és 20 óra között beadott vakcinákat a következő napi jelentésbe foglalják bele.

oltas_jan29


Szombaton érkezik az országba a Moderna vakcina második szállítmánya

Szombaton megérkezik a fővárosi Cantacuzino katonai-orvosi kutatóintézetbe a második szállítmány Moderna koronavírus elleni vakcina, amely 21.600 dózist tartalmaz, tájékoztatott pénteken a COVID-19 elleni oltással kapcsolatos tevékenységeket koordináló országos bizottság (CNCAV).

A szállítást a gyártó biztosítja, a Bukarestbe érkező oltásokat a Cantacuzino intézet raktárában helyezik el, ahonnan majd szétosztják a regionális raktáraknak és oltási központoknak, mutat rá közleményében a CNCAV.

A Cantacuzino intézet rendelkezik a Romániai Gyógyszer- és Orvostechnikai Eszközök Hatósága (az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek területén hatáskörrel rendelkező országos hatóság) által kiadott ez irányú engedéllyel, nyomatékosítja a közlemény.

A bizottság emlékeztet ugyanakkor, hogy a Moderna vakcina esetében az emlékeztető oltást 28 nappal az első dózis után kell beadni, ellentétben Pfizer/BioNTech oltásával, amely két dózisa között 21 napnak kell eltelnie. Ami a hatékonyságot illeti, az megközelítőleg egyforma a két vakcina esetében: a második dózis 95%-os védettséget biztosít a COVID-19 ellen a Pfizer/BioNTech által kifejlesztett oltás esetében, illetve 94,1%-osat a Moderna oltás esetében. Mindkét termék mRNS-en alapuló vakcina (azaz nem a tényleges vírus legyengített formáját tartalmazza, hanem a kórokozó genetikai kódjának egy kis darabját, amely antitestek termelését váltja ki a szervezetben – szerk. megj.) – szögezi még le a CNCAV.


Február 16-áig elhalasztják a január 30. és február 11. közötti időszakra előjegyzett 65 év alattiak immunizálását

A COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) pénteken bejelentette: a szükséges mennyiségű emlékeztető oltások biztosítása érdekében február 16-áig elhalasztja annak a 66.884 személynek a beoltását, akik még nem töltötték be 65. életévüket, és akik a január 30-a és február 11-e közötti időszakra voltak előjegyezve az oltás első dózisára.

Az érintettek január 30-ától kezdődően új időpontot kapnak egy február 16-a utáni dátumra, az eredeti időpontfoglalások sorrendjében.

A 65 év fölötti személyek az eredeti ütemterv szerint kapják meg a vakcinát. Folytatódik az idősotthonok és szociális otthonok lakóinak, a dialízisre szoruló pácienseknek, a mozgáskorlátozott, valamint a hajléktalan személyeknek az immunizálása is.

Azokat, akiknek a beoltását elhalasztották, telefonon, SMS-ben, valamint emailben is fogják tájékoztatni a módosult időpontról. Az oltásra jelentkezők online platformján, a regisztrált személy fiókjának “Programările mele” menüpontjánál szintén fog módosulni az időpont.

A közlemény szerint az intézkedésre azért van szükség, mert egyrészt a BioNTech/Pfizer a korábbinál kevesebb oltásadagot szállít, másrészt kiszámíthatatlan, hogy a Moderna hány vakcinaadagot lesz képes szállítani február-márciusban, harmadrészt pedig az Európai Gyógyszerügynökség január 28-án módosította a Comirnaty alkalmazási előírását, és leszögezte, hogy az emlékeztető dózist pontosan az első dózist követő 21. napon kell beadni.

A CNCAV hozzáteszi: a gyártó mai bejelentése értelmében 42.000 adag vakcinát küld február 5-én, ami az eredetileg tervezett mennyiségnél 20%-kal kevesebb. Később azonban pótolja a hiányzó mennyiséget – ígérte a gyártó a CNCAV közleménye szerint.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: