„Az előzetes bejelentésnek megfelelően megtartjuk a rendezvényünket”

Fellebbezett a polgármester, de nem korlátozhatja a gyülekezést

    Marosvásárhely polgármestere fellebbezett a bírósági ítélet ellen, mely őt a székely szabadság napja rendezvényeinek tudomásul vételére kötelezte, de a tömegrendezvény időpontja előtt nem születhet már jogerős ítélet az ügyben – jelentette be Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke egy szerdai marosvásárhelyi sajtótájékoztatón.
    “Az előzetes bejelentésnek megfelelően megtartjuk a rendezvényünket” – jelentette ki Izsák Balázs. Elismételte: (március 10-én) helyi idő szerint 16 órára (közép-európai 15 óra) várják a résztvevőket a székely vértanúk postaréti emlékművéhez, ahol megemlékezést tartanak, majd menetoszlopban vonulnak a város főteréig, ahol a prefektus hivatala előtt tüntetnek, Székelyföld területi autonómiáját követelve.
    Izsák Balázs elmondta: a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal az utolsó pillanatban, hétfőn nyújtotta be a fellebbezést, és ezzel maga is azt szolgálta, hogy ne lehessen letárgyalni az ügyet március 10. előtt, az után pedig már okafogyottá válik a tárgyalás.
    Az SZNT elnöke elmondta: két héttel ezelőtt levélben fordult Klaus Iohannishoz. Arra kérte az államfőt, hogy közvetítői hatáskörével élve ösztönözze az illetékes marosvásárhelyi hatóságokat a közrend fenntartására és a jogaikkal élő állampolgárok védelmére. “Remélem, megfelelő lesz a hatóságok hozzáállása” – jelentette ki Izsák Balázs.
    Magyarázatként hozzátette: az SZNT abban érdekelt, hogy a saját üzeneteinek szerezzen nyilvánosságot a rendezvénnyel, és a tudósítások ne az esetleges rendbontásokról szóljanak. “Az az érdekünk, hogy az esetleg előforduló provokátorok ne legyenek sikeresek” – jelentette ki. Izsák Balázs elmondta, hogy a polgármesteri hivatalhoz benyújtott iratcsomóban 40 ezer ember részvételét jelezték előre. “Ha többen lesznek, én örülni fogok!” – jegyezte meg.
    Az SZNT épp egy évvel ezelőtt jelentette be a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalban a 2016. március 10-én tartandó tömegrendezvényt. A hivatal levélben jelezte, hogy korainak tartja a bejelentést. Ennek a levélnek az értelmezését kérte a bíróságtól, mely januárban hozott ítéletében a bejelentés tudomásul vételére kötelezte a polgármestert.
    A székely szabadság napja elnevezésű rendezvényen az SZNT az 1852-ben felgöngyölített, Habsburg-ellenes székely szervezkedés 1854. március 10-én kivégzett három vezetője – Török János, Gálfi Mihály és Horváth Károly – marosvásárhelyi emlékoszlopánál szervez 2004 óta megemlékezést. A 2013-as és 2014-es rendezvény felvonulással és a romániai régiók kialakítására vonatkozó romániai kormányzati elképzelések elleni tiltakozással végződött. A szervezők becslése szerint mind a 2013-as, mind a polgármester által részben betiltott 2014-es felvonuláson tízezrek vettek részt. A polgármesteri hivatal tiltása után az SZNT 2015-ben nem szervezett tömegrendezvényt Marosvásárhelyen a székely szabadság napján.

Gazda Árpád/MTI

Kérem ossza meg ismerőseivel: