Az EMNP ellenzi a román parlament legutóbbi döntéseit

Tiltakozunk a nepotizmus és a közvagyon elherdálása ellen!

Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnöksége határozottan ellenzi, és a romániai választópolgárok demokráciába és jogállamba vetett bizalmának súlyos aláaknázásaként értelmezi a román parlament legutóbbi döntéseit, melyek értelmében a polgármesterek és megyei tanácselnökök – valamint azok helyettesei – extra nyugdíjban részesülhetnek, a képviselők és szenátorok pedig szabadon alkalmazhatják közvetlen rokonaikat.

Közismert: az említett törvénymódosítások súlyosan veszélyeztetik az idénre vállalt 3%-os GDP-arányos államháztartási hiány tarthatóságát, valamint olyan helyzetet teremtenek, melyben az állami tisztségek a döntéshozók saját kifizetőhelyeikké válhatnak.

A Néppárt megalakulásától kezdve az átláthatóság és az ésszerű gazdálkodás pártján áll, ezért elfogadhatatlannak tart minden olyan intézkedést, mely az amúgy is kiváltságos helyzetben lévő országos-, megyei- és városi vezetőket további többletjogokhoz juttatja. Meggyőződésünk, hogy politikai képviselőink – jogaikat tekintve – nem különbözhetnek az őket megválasztóktól, s arra kell törekedniük, hogy a nemzetbiztonsági kockázatot jelentő, az államvezetés minden területét átszövő korrupciótól megtisztítsák a közéletet.

Ugyanakkor emlékeztetünk arra is, hogy a nepotizmust támogató, saját rokonaikat helyzetbe hozó törvényt a képviselők csaknem egyhangúan fogadták el, s ebben az erdélyi magyarság parlamenti képviseletét megvalósító RMDSZ-nek is súlyos felelőssége van.

Reméltük, az önkormányzati választásokon tapasztalt választói kedv visszaesése intő jelként szolgál majd a döntéshozóknak, s figyelmüket ráirányítja a tényre, miszerint a rendszerváltás óta eltelt időszakban soha nem látott mély zuhanást élt meg a polgárok politikusokba vetett bizalma. Mostani döntésük mégis azt jelzi: a múlt század pártjai folytatni kívánják a gyakorlatot, melyben saját- és politikai érdekeiket a közösség érdekei elé helyezik.

A Néppárt arra kéri az RMDSZ-es tisztségviselőket, a törvény ellenére se éljenek most megszerzett jogaikkal, s az extra juttatások és családtagjaik alkalmazása helyett – noha korábban volt már rá példa – a kampányidőszakban egyébként megígért, az állami közpénzekkel kapcsolatos költekezéseik átláthatóvá tételére törekedjenek.

Az Erdélyi Magyar Néppár Országos Elnöksége

Kérem ossza meg ismerőseivel: