Az energiaárak korlátozásáról és kompenzálásáról szóló rendelet március 31-ig hatályban marad

Virgil Popescu: idén télen nem lesz gond az áram- és földgázellátással

Jövő év március 31-ig hatályban marad az energiaárakat korlátozó és kompenzáló rendelkezések – jelentette ki a szerdai kormányülés utáni sajtónyilatkozatában az energiaügyi miniszter.

Virgil Popescu közölte, hogy többletadót készül kiróni a kormány az energiaellátási láncok összes szereplőjére. ‘Jelenleg csak az energiatermelőknek kell nagyobb adót fizetniük (…). Nem értem, miért kellene egy közvetítőnek néhány százalékos jutaléknál többet keresnie, hiszen csak kereskedik az energiával, egyebet nem tesz. (…). Nem normális, hogy egyesek nagyon magas profitot termeljenek mások pénzéből’ – jelentette ki a tárcavezető.

A miniszter kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy az energiaellátási láncok szereplőinek többletadóztatása hatályba lépne-e már szeptember elsejétől. Azt mondta, hogy az adókat nem az energiaügyi tárca, hanem a pénzügyminisztérium és az Országos Energia-szabályozási Ügynökség (ANRE) szabja meg.

Arra a kérdésre, hogy miért nem emelték meg már korábban az energiaellátási láncok szereplőire kirótt adót, annak ellenére, hogy ezt a Szociáldemokrata Párt (PSD) már az év elején javasolta, a liberális párti Virgil Popescu kijelentette: a PNL mindig is támogatta ezt az intézkedést, de vélhetően az év első felében ‘nem lehetett gyakorlatba ültetni’.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az energiaárak korlátozásáról és kompenzálásáról szóló sürgősségi rendelet változatlan formában hatályban marad jövő év március 31-ig, a polgároknak nem kell aggódniuk a téli energiaszámlák miatt. Ugyanakkor a kormány már idén ősszel kidolgozza azt az eljárást, amellyel megóvja lakosságot az energiadrágulástól a március 31. utáni időszakban is – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy az ANRE számításai szerint 16 milliárd lejjel terheli meg a költségvetést az energiaárak korlátozásáról és kompenzálásáról szóló rendelet alkalmazása. ‘Bármekkora is lesz az összeg, ki fogjuk fizetni’ – szögezte le.


Virgil Popescu: idén télen nem lesz gond az áram- és földgázellátással

A tervezettnél gyorsabban halad a tárolók feltöltése, és idén télen nem lesz gond az áram- és földgázellátással – jelentette ki Virgil Popescu energiaügyi miniszter a szerdai kormányülés utáni sajtónyilatkozatában.

A tárcavezető közlése szerint a földgáztárolók feltöltöttsége jelenleg 70 százalékos, a felhalmozott gáztartalék mennyisége meghaladja a 2,14 milliárd köbmétert. A tárolók felöltése folytatódik, és a remények szerint október elsejéig a feltöltöttségük eléri a 80 százalékot – tette hozzá Popescu.

Elmondta azt is, hogy az Olténiai Energetikai Komplexum szénkészleteinek a feltöltése is a tervek szerint halad, és reményét fejezte ki, hogy az aszály nem befolyásolja túlságosan a vízenergia-termelést.

A miniszter biztatónak tartja, hogy enyhén emelkedni kezdett a Duna vízhozama. Ez jelenleg meghaladja a másodpercenkénti 1850 köbmétert, és a következő időszakban a másodpercenkénti 2000 köbméter is elérheti.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: