Az energiaszolgáltatók kötelesek újraszámolni a jogtalanul magas számlákat

Erre 15 nap áll rendelkezésükre

Tizenöt napon belül kötelesek újraszámolni a szolgáltatók a jogtalanul magas energiaszámlákat. Az erről szóló sürgősségi rendeletet szerdai ülésén fogadta el a kormány.

Virgil Popescu energiaügyi miniszter a kabinet ülése után elmondta, a jogszabály azokra a számlákra terjed ki, amelyek nem tesznek eleget az árplafon bevezetéséről és a drágulások kompenzációjáról szóló törvény előírásainak. A téves számlákat nem kell kifizetniük a fogyasztóknak, és a szolgáltató késedelmi pótlék kifizetésére sem kötelezheti az ügyfeleit – tette hozzá.

A tárcavezető tájékoztatása szerint a szerdán elfogadott sürgősségi rendelet előírásai június 31-ig hatályosak. Addig ‘a visszaéléseket elkerülendő’ a szolgáltatók nem függeszthetik fel az ügyfeleik energiaellátását.

A miniszter elmondta, elsősorban a megszokottnál magasabb összeg utalhat arra, hogy a számlát tévesen állította ki a szolgáltató. ‘A számlát tanulmányozva mindenki megállapíthatja, hogy többet kell-e fizetnie, mint korábban’ – magyarázta.

Közölte azt is: elemzi annak a lehetőséget, hogy korábban vezessék be az eredetileg február elsejétől tervezett energiaár-csökkentő intézkedéseket, és nem zárja ki a szabályozott energiaárak újbóli bevezetését sem.


Fogyasztóvédelem: az Electrica Furnizare szolgáltató több mint 2,2 millió számlát fog újraszámolni

Az Electrica Furnizare szolgáltató több mint 2,2 millió olyan számlát érvénytelenített, amelyek nem tettek eleget az árplafon bevezetéséről és a részleges számlakompenzációról szóló törvény november 1-jétől érvényes előírásainak, és az újraszámolás után ismét kiállítja ezeket – derül ki az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) szerdai közleményéből.

Az intézmény tájékoztatása szerint fogyasztóvédelmi felügyelők eddig országszerte 94 ellenőrzést tartottak az energiaszolgáltatóknál, további 100 akció pedig még folyamatban van.

Eddig 645.000 lej értékben szabtak ki bírságot, emellett 4 javaslatot tettek a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok megszüntetésére, és elrendelték minden olyan számla újraszámolását, amely nem felel meg a törvényes előírásoknak.

Az ANPC azt is megállapította, hogy a szolgáltatók sok esetben nem válaszoltak határidőre a lakosság szerződéskötési kérelmeire, a felügyelők ugyanakkor azt tapasztalták, hogy a szerződések egy része nem tüntette fel külön a földgáz áránál a szolgáltatásokért felszámolt díjat, így a fogyasztó nem tudta ellenőrizni, hogy miként számították ki a kompenzációt.

A fogyasztóvédelem közölte, hogy március 31-éig folytatja a szolgáltatók ellenőrzését.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: