Az EU-n kívüli országokból érkezők csak negatív RT-PCR-teszttel léphetnek be Romániába

Másképpen karanténba kerülnek

Az EU-n kívüli országokból érkező román és uniós állampolgárok csak 48 óránál nem régebbi negatív RT-PCR-teszt felmutatásával léphetnek be Romániába – jelentette be vasárnap az egészségügyi miniszter.

Alexandru Rafila a koronavírus omikron variánsának romániai megjelenése miatt hozott intézkedéseket ismertette a kormánypalotában tartott sajtótájékoztatóján.

A miniszter elmondta, az EU-n kívüli országokból érkező oltatlan személyek 10 napos karanténba kerülnek Romániában. Az EU tagállamaiból érkezők az uniós digitális Covid-igazolvánnyal léphetnek be az országba, ugyanúgy, mint eddig. Azok a piros zónás EU-tagállamokból érkező oltatlan személyek, akik az elmúlt hat hónapban nem estek át a koronavírus-fertőzésen, szintén 10 napos karanténba kerülnek. Ugyanakkor 14 napos karanténba kerülnek azok az oltatlanok is, akik az elmúlt hat hónapban nem estek át a koronavírus-fertőzésen és nem mutatnak fel a határon egy 72 órásnál nem régebbi negatív RT-PCR-tesztet – sorolta Rafila.

A tárcavezető tájékoztatása szerint ezeket az intézkedéseket az országos vészhelyzeti bizottság fogadja majd el a koalícióban való megvitatásuk után. Hangsúlyozta, hogy legkevesebb “‘két-három napon belül” lépnek majd hatályba, így lesz idő tájékoztatni róluk a lakosságot.

Újságírói kérdésre elmondta: a 12 éven aluli gyermekek számára várhatóan továbbra sem lesz kötelező határátlépéskor a negatív RT-PCR-teszt bemutatása.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: