Az Európai Bizottsághoz fordulnak a Székely Szabadság napja kapcsán

Gál Kinga sajtóközleménye

A mai napon tartotta Strasbourgban soros ülését az Európai Parlament Kisebbségi Munkacsoportja. A találkozó kezdetén Gál Kinga, a testület néppárti társelnöke felolvasta a Székely Nemzeti Tanács levelét a Székely Szabadság napja kapcsán tervezett felvonulás betiltásáról. A fideszes EP-képviselő javaslatára a munkacsoport tagjai az Európai Bizottságot kérdezik az ügyről.

Gál Kinga, a Kisebbségi Munkacsoport társelnöke a mai ülésen ismertette a Székely Szabadság Napja alkalmából március 10-ére tervezett marosvásárhelyi felvonulás betiltását a román hatóságok részéről. Ez gyakorlatilag a gyülekezési jog megsértését jelenti, ami ellentmond az alapvető szabadságjogoknak, és szembemegy az európai értékekkel. A fideszes EP-képviselő felolvasta a Székely Nemzeti Tanács Kisebbségi Munkacsoporthoz intézett levelét, majd bejelentette, hogy a munkacsoport tagjai hivatalos kérdéssel fordulnak az Európai Bizottsághoz az üggyel kapcsolatban. “Az Európai Bizottságnak a kettős mércét félretéve számon kell kérnie a román hatóságokon az alapvető jogok tiszteletben tartását, amelyek a jogállamiság alapját képezik” – hangsúlyozta a néppárti EP-képviselő.

A Kisebbségi Munkacsoport a továbbiakban a nyelvi sokszínűség védelméért fellépő európai hálózatot (NPLD) hallgatta meg. A szervezet bemutatta európai ütemtervét, melynek célja fellépni a nemzeti kisebbségek, regionális, illetve veszélyeztetett nyelvek érdekében, megerősíteni az EU elkötelezettségét a nyelvi sokszínűség mellett nem csak elviekben, hanem gyakorlati lehetőségek megteremtésével. A frakcióközi munkacsoport megvitatta a valenciai katalán nyelvű oktatás helyzetét, aktuális problémáit is.

Strasbourg, 2015. március 12.

Kérem ossza meg ismerőseivel: