Az év utolsó premierje

A mizantróp

Molière és Martin Crimp A mizantróp című darabjai felhasználásával készül előadás Visky Andrej, rendező és Visky Bence, dramaturg színpadi változatában. A mizantróp premierjére 2023. december 22-én, este hét órától; a második előadásra december 27-én este hét órától kerül sor az Öntöde stúdiótermében.

Jean-Baptiste Poquelin, írói és színpadi nevén Molière, az a francia drámaíró, rendező és színész, akit a modern komédia megteremtőjeként tartanak számon. A kiemelkedő barokk drámaíró művei azonban nem is annyira a felhőtlen nevetéssel jellemezhetőek, sokkal inkább elmésen felmutatott társadalomkritikájával, amely – meglepő módon – mit sem veszített éléből az elmúlt közel négy évszázad alatt.

A mizantróp olyan ember (illetve tulajdonsága), aki általában rossz véleménnyel van az emberiség általános tulajdonságairól, negatív és cinikus, megveti és lenézi azon embertársait, akik nem felelnek meg a szerinte általánosan elvárható morális szintnek – és rendszerint ez alól nagyon kevés kivételt ismer el. Bár a kifejezés a klasszikus görög szóösszetételből származik – miszo (gyűlöl) + antroposz (ember) – a fogalmat Molière 1666-ban bemutatott drámája tette népszerűvé a köznyelvben.

„A mizantrópot ötvenévente újra kellene írni.” – jelentette ki száz évvel a darab bemutatása után Denis Diderot francia filozófus. Martin Crimp brit drámaíró, aki klasszikusok kortárs újragondolásáról híres, ezt 2009-ben meg is tette. Crimp megtartja Molière szellemiségét, de napjainkbeli kontextusba helyezi: mizantrópunk sikeres író a show-biznisz magától értetődően képmutató világában, ahol hősünk nem csak az emberi értékek, a minőség, az önazonosság, a hitelesség, az állhatatosság mellett áll harcba a világ összes többi emberével, de a siker és az érvényesülés kétes alternatívái is új dimenziót kapnak.

Az előadás rendezőjét, Visky Andrejt és Visky Péter zeneszerzőt ismerheti már a figurás közönség a 2021-22-es évad Szeretők című commedia dell’arte alkotócsapatából; a Szeretők-et december 29-én láthatja újra a közönség a gyergyóalfalvi Petőfi Sándor Művelődési Házban. A mizantróp fordítója és dramaturgja Visky Bence, jelmeztervezője Mihály Kata, díszletét pedig Szabó Péter (Luminaxis Stúdió) jegyzi. Az előadás majdnem a teljes társulat részvételével készül; Barti Lehel-András, Faragó Zénó, Fodor Alain Leonard, Kolozsi Borsos Gábor, Moșu Norbert-László, Pascu Tamara, Szilágyi Míra és Tamás Boglár színészekkel.


A bemutatóra és az előadásra jegyek válthatók online, illetve események előtt félórával a helyszínen. Helyek foglalhatók a 0752-227-011-es telefonszámon, Messenger üzenetben vagy az org@figura.ro e-mail címen.


A Figura Stúdió Színház közleménye


A Figura Stúdió Színház januári játékrendje

Kérem ossza meg ismerőseivel: