Az idei évben egy medve és több farkas is garázdálkodott Hargita megyében

Az év első vadállattámadásait jegyezték a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökségnél. A megye három településén egy medve és több farkas okozott károkat.

A medve egy székelyvarsági (Vărşag) méhészetbe hatolt be és több méhkaptárt tett tönkre, Szárhegyen (Lăzarea) és Siménfalván (Şimoneşti) több farkas támadt rá a helyiek juhaira és néhányat el is pusztítottak – nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek Domokos László, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség (APM) vezetője.

Ezek az első támadások, azonban tavasszal megnőhet a károk száma, amikor ismét legelni viszik a juhokat, szarvasmarhákat, a hosszú és hideg tél miatt pedig éhesebbek a vadállatok. A statisztikák szerint tavaly 176 támadást jelentettek be a megye területén, ebből 124 esetben medve okozott károkat, de farkasok, vaddisznók és más állatok is garázdálkodtak. A támadások következtében több tucat állat pusztult el, méhészetek, mezőgazdasági termények vesztek kárba.

Az anyagi károk csökkentése érdekében a szakember a villanypásztor használatát ajánlja, valamint olyan legelőhelyek kiválasztását, amelyek védettebbek a támadások ellen.

Tavaly Hargita megyében hat személy került kórházba medvetámadás következtében, köztük egy 12 éves kislány is.

A megyei hatóságok már többször jelezték magasabb szinteken is a vadak által okozott problémákat, de eddig nem sikerült megoldást találniuk a kialakult helyzetre.

Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: