Az igazságot elhallgattatni nem lehet!

Hiába volt a jogsértő tiltás, feleslegesen árasztották el a hatóságok egyenruhás rendfenntartókkal Marosvásárhelyt a Székely Szabadság Napján, mert ismét bebizonyosodott, hogy az igazságot nem lehet elhallgattatni.

Ugyan szegényebbek lettünk egy felemelő megemlékezéssel, Székelyföld fővárosára csendet parancsolt az önkény, de helyette még hangosabban szólt egész Székelyföld. Illesse köszönet ezért a széki székely tanácsokat, és a magyar pártok azon területi és helyi szervezeteit, amelyek ezúttal a közös fellépést választották.

A székely nép beadványát közfelkiáltással elfogadtuk, most már a bukaresti hatalomnak kell végre belátnia, hogy a végtelenségig nem lehet hallgatni, halogatni és elhallgattatni. Kérjük és el is várjuk ugyanakkor, hogy az államfő – alkotmányos hatáskörének megfelelően – szólaljon meg, vállaljon aktív szerepet ennek a konfliktusnak a megoldásában. Nagyszebenben jó munkát végzett éveken keresztül, most – hála a székelyek szavazatainak is – módja van arra, hogy az egész országnak megmutassa, milyen egy pártatlan, törvénytisztelő és a közösséget szolgáló államfő.

Az idei március tizedikének másik nagy eredménye annak az egységes fellépésnek az újjáélesztése, amely a Székelyek Nagy Menetelése után megszakadni látszott. Bízunk benne, hogy ennek szellemében sok önkormányzat hozta meg tegnap, vagy fogja meghozni a napokban azt a határozatot, amelyekkel felvértezve sikerül fontos előrelépést tenni két hét múlva, az Európa Tanács Helyi és Regionális Kongresszusa Monitoring Bizottságának ülésén. Az önkormányzatok nagy menetelése most még csak az út harmadánál jár, fel kell gyorsítani a folyamatot, hogy mihamarabb elérjük a kitűzött célt. Ezt követően hozzá is kezdhetünk a következő, közös fellépés tervezéséhez.

Pillanatra sem kell elfelednünk azonban, hogy az összefogás, a közös fellépés, de maga a tüntetés, vagy a figyelemfelkeltés új formáinak keresése nem öncél. Mindezeket a Székely Nemzeti Tanács, meghirdetett céljának, Székelyföld területi autonómiájának szemszögéből mérlegeli. Személyesen bízom abban, hogy meg fogjuk találni azokat a mozgalmi eszközöket, amelyek mellé minden magyar politikai párt és szervezet felzárkózhat, és amelyek révén hatékonyan érvényesíthetjük a székelység igényét a területi autonómiára.

Marosvásárhely, 2015.03.11.

Izsák Balázs

a Székely Nemzeti Tanács elnöke

Kérem ossza meg ismerőseivel: