Az ilyenkor megszokottnál sokkal melegebb lesz a hétvégén

Szaharai eredetű porfelhő érkezhet Románia fölé a következő napokban

Az ilyenkor megszokottnál sokkal melegebb lesz a hétvégén, de országszerte számítani kell záporokra, zivatarokra – nyilatkozta csütörtökön az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) szolgálatos meteorológusa.

Oana Catrina szerint a következő napokban folytatódik a felmelegedés, de a légköri instabilitás is kitart.

Szombaton az ilyenkor megszokottnál sokkal magasabb, 18 és 28 Celsius-fok közötti csúcshőmérséklet várható, és vasárnap is hasonlóan meleg lesz, a tengerparton 16-20 fokig, Olténiában és Munteniában azonban akár 30 fokig is emelkedhet a hőmérséklet. Szombaton délután főleg az ország északi felében és a hegyekben lehetnek villámlással kísért záporok, zivatarok. Vasárnap északnyugaton, északon, a központi országrészben és a hegyekben is várhatók elszórt esőzések vagy akár felhőszakadás.

Május 3-án, hétfőn nyugaton, valamint a központi és az északi országrészben lehűlés következik, itt legtöbb 12-13 fok lesz nappal, az ország többi részén azonban továbbra is melegebb lesz az ilyenkor megszokottnál. Sok helyen felhős lesz az ég, de csak elszórtan eshet, inkább északon, valamint az ország központi részén.


ANM: Szaharai eredetű porfelhő érkezhet Románia fölé a következő napokban

Az elkövetkező napokban, főként május elsején és másodikán szaharai eredetű porfelhő érhet Románia fölé – tájékoztat csütörtöki közleményében az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

A délnyugatról érkező légáramlattal szaharai porrészecskék érkezhetnek Európa délkeleti régiója, így Románia fölé is.

‘A Románia fölé érkező légáramlatban azonban számottevően alacsonyabb lesz a porrészecskék koncentrációja, mint az Olaszországba vagy a Balkán-félszigetre eljutó levegőben’ – mutat rá az ANM.

A meteorológusok szerin a hét végén, május elsején és másodikán, az esők nyomán le is rakódhat a szaharai eredetű por, előbb főként a délnyugati térségekben, majd pedig az ország többi részén is.

Legutóbb a február 7-éről 8-ára virradó éjszaka volt megfigyelhető hasonló jelenség Románia területén.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: