Az influenza elleni védekezés legjobb módja továbbra is a védőoltás

A www.atlasgripal.ro weboldalon lehet további tájékoztatást találni

Az influenza elleni védekezés legjobb módja továbbra is a védőoltás – hangsúlyozzák a szakemberek.

Az egészségügyi minisztérium és a Családorvosok Országos Szövetségének (SNMF) támogatásával a 2022-2023-as szezonban is folytatódik az Influenza-atlasz: mindent az influenzáról és az influenza elleni oltásról elnevezésű tájékoztató kampány. A szervezők egy közleményben felhívják a figyelmet, hogy a www.atlasgripal.ro weboldalon tájékoztatást találnak a szülők a gyermekek és a serdülők influenza elleni oltásának fontosságáról, a betegség esetleges szövődményeiről, illetve a romániai piacon elérhető vakcinákról.

A platform idéntől interaktív tartalommal is szolgál, animációk ismertetik közérthetően a megelőzéssel, valamint az influenza elleni oltással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A Családorvosok Országos Szövetségének elnöke, Dina Mergeani kiemelte, hogy az influenza elleni védőoltás továbbra is rendkívül fontos szerepet játszik az influenza- és a koronavírussal való egyidejű megfertőződés kockázatának csökkentésében. Ugyanakkor ezáltal megelőzhetők az influenzavírus okozta esetleges szövődmények nemcsak a gyermekek, hanem a veszélyeztetett csoportok, például a várandós nők vagy a 65 év felettiek körében is. “A gyermekek és serdülők beoltása a leghatékonyabb módja az influenzás megbetegedések megelőzésének, különösen mivel az influenzaszezon októberben elkezdődik és májusig tarthat” – idézte a közlemény Mergeanit.

A SNMF oltási csoportjának koordinátora, Gindrovel Dumitra azt javasolja, hogy azoknál a gyermekeknél, akiknek két dózist kell kapniuk, minél korábban kezdjék el az immunizálást, hogy október végéig kaphassák meg mindkét adagot. Október második felében a krónikus betegek, az idősek és a várandós nők oltását is el kell kezdeni – nyomatékosította.

A bukaresti Matei Balş járványtani intézet orvosa, Victoria Aramă elmondta, az influenza tünetei hirtelen jelentkeznek, a betegség lázzal, hidegrázással, izomfájdalommal, fejfájással, étvágytalansággal jár, amelyet köhögés, orrdugulás, hányás vagy hasmenés is követhet. Súlyos szövődmények bármely életkorban előfordulhatnak, bizonyos személyeknél azonban nagyobb ennek a kockázata. A veszélyeztetett csoportokba tartoznak az öt éven aluli gyermekek, valamint a krónikus betegségekben szenvedők (kortól függetlenül), a várandós nők és a 65 éven felüliek. Az influenza elleni vakcina hatékonysága 70-90 százalék közé tehető, az oltott személy életkorától függően – tette hozzá a szakember.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: