Az iskola minden tanuló számára jelenléti oktatással kezdődjék szeptember 13-án

Sorin Cîmpeanu: az oltás az egyetlen eszköz a járvány megfékezésére

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter szerint az oltás az ‘egyetlen eszköz’ a koronavírus-járvány megfékezésére, és minden egyes személy immunizálása növeli az esélyt arra, hogy jelenléti oktatással kezdődjön a tanév az iskolákban.

A tárcavezető ezért felhívást intézett a szülőkhöz, hogy oltassák be magukat, ugyanakkor kiemelte a védekezési szabályok fontosságát is. ‘A távolságtartás, a maszkviselés, a tantermek szellőztetése és a higiéniai szabályok betartása mind nagyon fontosak, de csak a járvány terjedésének ellenőrzés alatt tartásában segítenek, a megfékezésében nem’ – jelentette ki a miniszter egy oltáskampánnyal kapcsolatos bukaresti rendezvényen.

Sorin Cîmpeanu emlékeztetett arra, hogy a 12 évesnél idősebb gyerekek is megkaphatják a koronavírus elleni oltást. Hangsúlyozta, hogy azok a nagyszülők, szülők, tanárok és gyerekek, akik most beadatják a vakcinát, védettek lesznek a szeptember 13-i iskolakezdéskor, amikor az oktatás a tervek szerint a diákok jelenlétével zajlik majd.

A tárcavezető elmondta, továbbra is azt szorgalmazza, hogy járvány idején az intézmények közül az iskolákat kell utolsóként bezárni és elsőként megnyitni, mert ‘az oktatás mindennek az alapja’.

‘Oktatás nélkül nincs egészségbiztonság, mert az orvosokat az oktatási rendszer képezi ki. (…) A tanügyet súlyos veszteségek érték, amelyek egy részét idővel be lehet pótolni. Ám lesznek olyan veszteségek is, amelyeket nem sikerül bepótolni, s ezek árát nekünk, mindannyiunknak kell majd megfizetni, előbb a diákoknak, majd az egész társadalomnak. Ennek elkerülésére egy valamit tehetünk: oltassuk be magunkat’ – jelentette ki Sorin Cîmpeanu.


Sorin Cîmpeanu nem zárja ki, hogy újra szükség lesz a járványfüggő oktatási forgatókönyvekre

Az új tanévben továbbra is online oktatásban részesülnek azok a diákok, akiknek orvosi igazolásuk van arról, hogy ellenjavallt a személyes jelenlétük az iskolákban – nyilatkozta szerdán Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.

A tárcavezető kifejtette, bízik abban, hogy jelenléti oktatással kezdődhet meg szeptember 13-án az új tanév, tekintettel az átoltottsági arányra, illetve arra, hogy az iskolák továbbra is be fogják tartani az egészségügyi szabályokat. Hozzátette azonban, hogy számításba kell venni azt a ‘nem kívánt lehetőséget’ is, hogy tanítás az eddig már alkalmazott, fertőzési arányok szerinti forgatókönyvek szerint zajlik majd.

‘Optimista vagyok. (…) Felelősségteljes miniszterként azonban számolnom kell azzal az egyikünk által sem kívánt változattal is, hogy újra alkalmaznunk kell majd ezeket a forgatókönyveket. Ezeknek hatályban kell maradniuk, hogy szükség esetén alkalmazhatóak legyenek, de reméljük, hogy nem lesz rájuk szükség’ – jelentette ki Sorin Cîmpeanu.


Iohannis: Logikus a tanügyminiszter kijelentése a jelenléti oktatással kezdődő tanévről

Logikusnak nevezte szerdán Klaus Iohannis államfő Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter nyilatkozatát a jelenléti oktatással történő tanévkezdésről.

‘Egyértelmű, hogy az online oktatás nem helyettesíti a hagyományos, fizikai jelenléttel zajló tanítást, csupán rövid időszakokra vethető be. Nem a járvány elején vagyunk már. Szeretném hinni, hogy már a vége felé tartunk, és már mindenki tudja, mely intézkedések ésszerűek, mit lehet tenni, és hogyan lehet kezelni a világjárványt. Akkor is sikerült kezelnünk, amikor még nem volt meg a vakcina, és az iskolát is jelenléti oktatással kezdtük el, és jól ment, amíg a harmadik hullám rá nem kényszerített minket az online tanrendre’ – mondta az államfő.

Az újságíróknak arra a felvetésére, hogy egyes iskolákban például nincs fertőtlenítőszer, Iohannis leszögezte, valószínűleg le kell váltani az igazgatót, mert minden közintézményért felelős személynek tudnia kell már, hogy milyen egészségügyi óvintézkedéseket kell meghozni és gyakorlatba ültetni.

‘Bár nőnek az esetszámok, még messze állunk egy újabb nagy hullámtól, és remélem, hogy ez így is marad, főként, ha minél többen beoltatják magukat. Ha mindenki végzi a dolgát, van fertőtlenítőszer, tesztelnek ott, ahol a fertőzés gyanúja felmerül, bátorítják az embereket az oltás felvételére, akkor mindezek fényében logikusnak tűnik számomra a tanügyminiszternek az a kijelentése, hogy a tanév jelenléti oktatással fog kezdődni minden diák számára. És remélem, ugyanúgy fejeződik is be’ – magyarázta Iohannis.

Hangsúlyozta azonban, hogy ha a világjárvány negyedik hulláma intenzívebb lesz, akkor ugyanazokat az intézkedéseket fogják meghozni az iskolák tekintetében, mint tavaly.

‘Ebben sincs semmi újdonság. Ugyanazokat a forgatókönyveket fogjuk alkalmazni az iskolákban, mint eddig, a járvány közel két éve alatt’ – szögezte le.

Kifejtette ugyanakkor, hogy az országos képességfelmérő és az érettségi vizsga eredményei jók voltak az idén, az egyetlen kudarc a rendes tanári állások elfoglalására kiírt vizsgán történt, amivel kapcsolatban várja Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter magyarázatát.

Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter kedden kijelentette, azon az állásponton van, hogy az iskola minden tanuló számára jelenléti oktatással kezdődjék el szeptember 13-án.

‘A lehető legegyértelműbben amellett foglalok állást, hogy az új tanév minden diák számára jelenléti oktatással kezdődjék el, ne legyenek különböző forgatókönyvek’ – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy ő nagyon derűlátó, de a járványhelyzet alakulását mégis figyelembe kell majd venni.


 

Kérem ossza meg ismerőseivel: