Az iskolák meghatározott biztonsági és járványügyi körülmények között nyílhatnak meg

Egy gyakorlati útmutatót dolgoznak ki

Az iskolák ‘meghatározott biztonsági és járványügyi körülmények között’ nyitnak ki február 8-án – jelentette ki pénteken Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter.

‘Az államfő tegnap bejelentette, hogy február elején, február 8-án megnyílnak az iskolák. Persze, megnyílnak az iskolák, meghatározott biztonsági körülmények között és meghatározott járványügyi körülmények között. Pontosabban: ha a trend a maihoz hasonló marad, vagy éppen tovább javul – nincs rá garancia, de ígéret van, hogy ha a helyzet megengedi, akkor a kormány célkitűzésként fogja kezelni az iskolák megnyitását’ – fogalmazott a Victoria-palotában a miniszter.

Voiculescu hozzátette: az iskolák megnyitása nem fog megtörténni ‘bizonyos óvintézkedések’ nélkül.

‘Nem tesszük meg óvintézkedések nélkül, és az óvintézkedések között lesznek a következők: a tanügyi személyzet beoltása, a tanítók beoltása, a tanárok beoltása. A teljes tanügyi személyzet az oltási folyamat második szakaszába tartozik, ez a szakasz ma elkezdődött. A második óvintézkedés, amelyet meg kell hoznunk: mindenkit tesztelni, aki tünetekkel rendelkezik, és aki COVID-19 pozitív személlyel került kapcsolatba. Más szóval, ha valaki megjelenik egy járványügyi ankétban, és kapcsolatba került valakivel az iskolában, vagy az iskolában dolgozik, azt rögtön tesztelni kell. Antigén teszttel kell tesztelni, akár gyermek az illető, akár felnőtt. Ugyanakkor mindenkit, aki tünetekkel rendelkezik, tesztelni fogunk. Ha egy osztályban egy gyereket pozitívan tesztelnek, az összes gyereket tesztelni fogjuk’ – nyilatkozta Voiculescu.

Azt is elmondta: az általa vezetett minisztériumban jelenleg egy gyakorlati útmutatón dolgoznak, amelyet az iskolák megnyitásakor tudnak majd alkalmazni.


A tanügyminisztérium pénteken közölte: január 15-éig 167.977 tanügyi alkalmazott jelezte, hogy hajlandó beoltatni magát COVID-19 ellen.

Ebből 131.962 személy az iskolai, 36.015 személy a felsőfokú oktatásban dolgozik.

A szaktárca leszögezi: a tanárok megkérdezése a vakáció időszakára esett, ezért sokan nem válaszoltak sem igennel, se nemmel arra a kérdésre, hogy beoltatják-e magukat. Ezért február elsejéig meghosszabbítják a beoltási szándékra vonatkozó tanári nyilatkozattételek határidejét.

Az iskolai oktatásban dolgozó 292.872 személy 45,06%-a nyilatkozta azt mindeddig, hogy beoltatja magát – közölte a minisztérium. Az egyetemi oktatásban ez az arány 59,64%.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: