Az oktatási és az egészségügyi minisztérium módosíthatja a fizikai jelenléttel zajló oktatásra vonatkozó rendeletet

Online fognak tanulni azok a gyerekek, akik esetében a szülők nem engedélyezik a koronavírus-teszt elvégzését

Az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) csütörtök este jóváhagyta azt a határozatot, amely felhatalmazza az oktatási és az egészségügyi minisztériumot a közös rendelet módosítására annak érdekében, hogy az iskolákban folytatódhasson a jelenléti oktatás a 6 ezrelékes SARS-CoV-2 fertőzöttségi ráta meghaladása esetén is.

A közös rendeletben a két tárcának pontosítania kell ugyanakkor, hogy az óvodákban/iskolákban milyen körülmények mellett kell dönteni az online oktatásra való áttérésről.

A CNSU határozata rendelkezik továbbá arról is, hogy a tanulókat, pedagógusokat nyálmintából végzett gyorstesztekkel teszteljék koronavírusra, illetve arról is, hogy országos szinten növelni kell az oltási folyamathoz szükséges egészségügyi termékek, anyagok és felszerelések sürgősségi készletét.

A CNSU 76-os számú határozata módosítja és kiegészíti azokat az intézkedéseket, amelyek a 6 ezrelékes fertőzöttségi rátát meghaladó településekre vonatkoznak. Így lehetővé teszik, hogy éttermek, bárok, klubok, diszkók, mozik, előadó- és/vagy koncerttermek, kulturális intézmények, magánrendezvények (esküvők, keresztelők, ünnepi vacsorák, stb.), felnőtteknek szóló képzések és workshopok, konferenciák, sport- és/vagy fitnesztermek, fedett uszodák, játéktermek, játszóházak esetében folytatódhasson a tevékenység az adott helyiség maximális befogadóképességének legfeljebb 50%-nak a kihasználásával, de csak és kizárólag beoltott vagy a koronavíruson átesett személyek részvételével.

Fontos rendelkezés továbbá, hogy kötelező tenné a védőmaszk használatát minden zárt és nyitott nyilvános helyen, amennyiben az adott településen a 14 napra számított incidencia meghaladja a 6-ot ezer lakosra számítva.

A határozat kimondja, hogy a beoltott vagy a COVID-19-en átesett személyek mentesülnek az éjszakai kijárási tilalom alól, ami a 6 és 7,5 ezrelék közötti fertőzöttségi rátájú településeken hétvégeken (péntek, szombat, vasárnap), illetve a 7,5 ezrelékes fertőzöttségi rátát meghaladó településeken minden nap érvényben van este 20 és reggel 5 óra között.


Online fognak tanulni azok a gyerekek, akik esetében a szülők nem engedélyezik a koronavírus-teszt elvégzését

Florin Cîţu kormányfő kijelentette, hogy a tanulók koronavírus-tesztelését az iskolai orvosi rendelők személyzete, vagy az egészségügyi igazgatóság által kiküldött csapat fogja végezni a tanintézményekben, de sor kerülhet a tesztelésre azokon a klinikákon is, amelyeket a szülők kiválasztanak.

A TVR 1 csütörtök esti műsorában a kormányfőtől megkérdezték, hogy a hatóságok figyelembe vették-e azt a helyzetet is, amikor a szülők nem akarják, hogy gyermekeiket koronavírus-tesztnek vessék alá.

Cîţu azt válaszolta, hogy reméli, hogy most, amikor a gyerekek esetében az úgynevezett ‘invazív’ tesztekről áttérnek a nyáltesztekre, nem lesz már ilyen eset.

“Igyekszünk minden körülményt biztosítani, hogy az iskola továbbra is fizikai jelenléttel működjön. Ha valaki nem akarja az iskolában tesztelni a gyermekét, megteheti máshol, ahol megbízik a tesztelésben” – magyarázta a miniszterelnök.

Cîţu kérdésre válaszolva megerősítette, hogy azok a gyerekek, akik esetében a szülők nem engedélyezik a koronavírus-teszt elvégzését, online fogják tanulmányaikat folytatni.

A miniszterelnök szerint a koronavírus-teszteket a lehető legrövidebb időn belül az iskolák rendelkezésére fogják bocsátani.


A koronavírus ellen beoltott diákok prioritást élveznek a bentlakásos helyek kiosztásánál

Prioritást fognak élvezni a koronavírus ellen beoltott és a fertőzésen átesett diákok az egyetemi bentlakásos helyek kiosztásánál – jelentette be pénteken Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.

A tárcavezető a bukaresti Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem tanévnyitóján beszélt erről, hozzátéve, hogy ez a rendelkezés a felsőoktatási intézmények egybehangzó kérésére kerül be az oktatási és az egészségügyi tárca közös, oktatást érintő rendeletébe, amelyet a délután folyamán fognak aláírni.

Rámutatott, értékeli, hogy a fővárosi egyetemen, ahol meghaladja a 4000-et a bentlakásos helyek száma, a kampuszba már elszállásolt diákok több mint 80 százaléka be van oltva koronavírus ellen, és meggyőződését fejezte ki, hogy a fennmaradó 20 százalék is rövidesen beoltatja magát.

A miniszter szerint ameddig a járványhelyzet megköveteli, az egyetemen minden kurzust online rendszerben fognak tartani, a szemináriumok, laborórák és a gyakorlati oktatási órák azonban fizikai jelenléttel zajlanak.

‘Ez az állapot azonnal megszűnik, mihelyt sikerül véget vetnünk ennek az egészségügyi válságnak. Erre az egyetlen megoldás az oltás felvétele. Nem a gyermekek a felelősek a beoltatlan szüleik és nagyszüleik egészségi állapotáért, a dolog pont fordítva van’ – mondta még az oktatási miniszter.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: