Az online oktatás nehézségei a Hargita megyei pedagógusok szemszögéből

Jelentés készült az online oktatás nehézségeinek felmérésére

A koronavírus terjedését megfékező intézkedések következtében a pedagógusok egy új típusú oktatási formát kényszerültek alkalmazni. A hagyományos oktatási formáról online oktatásra való áttérésre viszonylag rövid idő alatt volt szükség. Ez pedig egy sor új, szokatlan helyzetet idézett elő a pedagógusok mindennapjaiban. Hargita Megye Tanácsa közösen más intézményekkel elkészített egy felmérést, amely az online oktatás nehézségeit vizsgálta a Hargita megyei pedagógusok szemszögéből.

A felmérés szükségessége a Hargita Megye Tanácsánál működő, a digitális oktatás elősegítéséért létrejött munkacsoport keretében fogalmazódott meg. A felmérést Hargita Megye Tanácsának elemző csoportja, közösen a Hargita Megyei Tanfelügyelőséggel és az Apáczai Csere János Pedagógusok Házával végezte el. A felmérés célja, hogy a pedagógusok igényeit figyelembe véve a jövőben olyan lépéseket tudjunk tenni, olyan megoldásokat eszközölni, amelyek az online oktatást megkönnyítik számukra.

Évek óta foglalkozunk az oktatás témakörével, az utóbbi időszakban pedig az online oktatás problematikáját is tárgyaltuk. Nem direkt hatáskörünk, de mégis a lehetőségeinkhez mérten foglalkozunk az oktatás minőségének javításával, illetve a pedagógusok felkészítésével is. Az utóbbi hónapok megpróbáltatások elé állítottak, az oktatás is átalakult ez miatt. Ezért úgy gondoltuk, hogy szükségszerű egy olyan felmérés elkészítése, amely rövid és hosszútávon egyaránt megkönnyebbíti a munkát, illetve konkrét irányvonalakat határoz meg a jövőre nézve. Hargita Megye Tanácsánál megalakult digitális oktatás elősegítéséért létrejött munkacsoport teszi a dolgát, ezúton is köszönöm Ferencz-Salamon Alpárnak a támogatását, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség és az Apáczai Csere János Pedagógusok Ház munkatársainak a munkát.  – jegyezte meg Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Az adatok begyűjtése 2020 november 12 és 26 között zajlott. A kérdőívre összesen 1527 pedagógus válaszolt. A válaszadók 63 %-a legalább 15 éve dolgozik a tanügyben. Azok, akik vettek már részt valamilyen digitális oktatással kapcsolatos képzésen, a legtöbb esetben mindenképp részt vennének további, a digitális oktatással kapcsolatos képzéseken. Azok valamivel több, mint egyharmada (39%), akik eddig nem vettek részt hasonló képzésen a jövőben mindenképpen élnének a képzések lehetőségével.

A legtöbb esetben a legfőbb probléma a diákok eszközhiányából, és az internetminőség hiányából fakad. Az esetek többségében leginkább a digitális oktatási tartalmak biztosítására lenne szükségük a pedagógusoknak, legkevésbé pedig a megfelelő minőségű internet csatlakozás biztosítására az iskolákban. Leginkább eszközök biztosítására lenne szükség a tanárok és a diákok számára, digitális segédeszközök biztosítására, mint az intelligens táblák, oktató programok, platformok.


A jelentés az alábbi linken érhető el:

http://elemzo.hargitamegye.ro/wp-content/uploads/2021/01/online2.pdf

Kérem ossza meg ismerőseivel: