Az Örökség Gyergyószárhegyen

Örökség – Dalok és táncok Csík vármegyéből


Időpont: 2017. november 25., szombat 18:00 óra.

Helyszín: Művelődési Ház, Gyergyószárhegy‎.

Belépő: 10 lej diákoknak
             -10 lej nyugdíjasoknak
             -15 lej felnőtteknek


“…ódon tűzben ragyogó ékszerek a székely dalok [….] A székely dalokból és a hozzájuk többé-kevésbé közelálló más régi dallamainkból lassankint feldereng egy egységes magyar zenei nyelv képe, egy régi tradíciótól keményre csiszolt, monumentális stílusé, amely, ha darabokban hevertéből összeszedjük és eggyé illesztjük, még nagy fejlődés indítója lehet.” ( Kodály Zoltán)

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes hivatásos fennállása első negyed századának egyik legfontosabb és mondhatjuk egyik legszebb terméke az Örökség – Dalok és táncok Csík vármegyéből című műsora. A műsor teljes egészében eredeti, az együttes számára készült, mértékre rászabottan, hiszen ki mutathatná be hitelesebben e csodálatos vidék táncait, dalait, mint azok, akik beleszülettek és benne élnek nap mint nap, hordozzák vérükben, testük minden sejtében, lelkükben és gondolataikban.

Az Örökség ősbemutatója 2010-ben, április 28-án volt. A kilenc szerkezeti egységből felépített produkció az élet jeles pillanataiból merít, azokból válogat, felsorakoztatja úgy, ahogy áthagyományozódtak nemzedékről nemzedékre, egységes egésszé sűrítve őket. Györfi Erzsébet és András Orsolya énekes szólisták dalai, vetítéssel és prózai idézetekkel kiegészítve alkotják a műsor gerincét, amire sorsszerű természetességgel kapcsolódnak a környék – Csík, Gyergyó, Gyimes – szilaj virtuozitásával előadott táncai.

A műsor rendezője Varga Zoltán koreográfus. Lőrincz Beáta dramaturgként és jelmeztervezőként vett részt a műsor alkotásában. A műsor zenéje Bartók Béla és Kodály Zoltán XX. század eleji, valamint jelenkori gyűjtésekől származik. Az Örökség zenei szerkesztője Kelemen László zeneszerző, népzenekutató, a budapesti Hagyományok Házának gyergyóditrói származású igazgatója. Muzsikál Mihó Attila zenésztársai kíséretével.

A gyorsan változó, rohanó világban a mulandó csillogástól vakított emberek hajlamosak megfeledkezni saját kincseikről. Eléjükbe kell hát tenni, hogy eszükbe jusson. Napról napra meg kell mutatni, felmutatni mint a törvény tábláit, hogy megtartsák és megbecsüljék. És meg kell mutatni az egész világnak, hogy mások is megbecsüljenek. Ilyen a mi örökségünk, és ezt szolgálja ez a közel nyolc év után a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával felújított műsor: az Örökség – Dalok és táncok Csík vármegyéből.


Örökség

orokseg

Dalok és táncok Csík vármegyéből (felújítás)

Rendező-koreográfus: Varga Zoltán
Zenei szerkesztő: Kelemen László
Dramaturg, jelmeztervező: Lőrincz Beáta
Ének (kettős szereposztásban): Györfi Erzsébet és András Orsolya, illetve Rigmányi Katalin és Sándor Katalin
Zene: Mihó Attila és barátai

Kérem ossza meg ismerőseivel: